Blog
Aké to je, študovať v Dánsku?
(Ultimátny návod a skúsenosti s KEA)

Aké to je, študovať v Dánsku? (Ultimátny návod a skúsenosti s KEA)
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Sabina
14.09.2018

Verím, že naozaj nikdy nezabudnem na prvý deň na škole. A nie, nie je to preto, že som nastúpila na novú školu. Ani preto, že som stretla nových spolužiakov. Nikdy na to nezabudnem kvôli prvej konverzácii, ktorú som mala, keď som stretla pred mojou novou triedou absolventského študenta Alexa z Japonska. Bohužiaľ, toto nebude „love story“. Naša konverzácia vyzerala takto.

 

Alex: Ahoj, vidím, že si tu nová. Spomínam si, keď som bol nový. Bude sa ti dúfam páčiť. Ja už končím a som rád, že som medzi poslednými 35-timi, čo sme to dotiahli do konca.

Ja: Tak to ti gratulujem! A koľko vás bolo na začiatku?

Alex: haha ...asi 85.

Ja: 85?!

 

Zrazu som započula hlas z triedy, ktorý víta nových študentov. Úvodná prezentácia začína. Musela som sa rozlúčiť. Nestihla som sa opýtať, prečo ich ostalo iba 35!

Sadla som si do triedy, ktorá bola vyplnená asi 85-timi novými spolužiakmi. Sledovala som prezentáciu, ale stále som premýšľala nad tým, čo Alex povedal. Prečo ich zostalo tak málo? Je to ťažké? Nie je to dobré?

Čítaj ďalej a zistíš.

O ČOM AP MMD JE?

Je to už 8 mesiacov od môjho prvého dňa na vysokej škole v Dánsku a už vidím okolo seba v triede len približne 55 spolužiakov. Prečo nás je stále menej? Pretože to je horor!

Srandujem.

Je to kvôli tomu, že veľa bývalých spolužiakov nesprávne pochopilo, o čom náš odbor je. Videli v názve „dizajn“ a mysleli si, že budeme veľa kresliť, vytvárať plagáty, logá a vizuálne dizajnovať stránky. Toto všetko je súčasť nášho odboru, ale iba veľmi malá.

Predtým a potom, univerzita: DánskoNaša trieda na začiatku semestra a po ôsmich mesiacoch

 

AP MMD (AP Multimedia Design and Communication na Copenhagen School of Design and Technology) sa sústreďuje najmä na vedomosti a zručnosti v štyroch hlavných oblastiach.  

Prvá oblasť - PROGRAMOVANIE („kódenie“) webových stránok.

Programuje sa pomocou jazykov HTML, CSS, JavaScript (jazyky pre front-end development) a tiež získaš základné zručnosti používania databáz ako napríklad JSON, AJAX (nástroje pre back-end development).

Ťažké kódenie, sladká odmena

Keď bolo kódenie ťažké, učiteľ sa nás snažil motivovať :)

Druhá oblasť – USER EXPERIENCE (UX) a USER INTERFACE (UI)

Táto sa sústreďuje na to, ako má byť stránka strategicky navrhnutá (UX) podľa dizajnových princípov, aby bola pre používateľa funkčná s cieľom dosiahnuť pozitívny výsledok. Hlavnou úlohou UI je zadefinovať, ako má stránka vizuálne vyzerať, aby správne prezentovala klienta a spoločnosť.

Otázky pre UX môžu vyzerať takto: „Je môj návrh stránky ľahko použiteľný na desktop a mobilnej verzii? Kto je používateľ stránky? Aký prieskum zvolím na najlepšie spoznanie používateľa stránky? Obsahuje to, čo používateľ hľadá? Sú jednotlivé elementy na stránke na správnom mieste? Používam správny „tón hlasu“ mojou písanou komunikáciou, ktorý rezonuje s používateľom?“

Otázky pre UI môžu vyzerať takto: „Vytváram náladu stránky, ktorá reprezentuje, čo môj klient predáva? Je môj výber farieb a obrázkov správne navrhnutý? Sú ikonky na stránke pochopiteľné bez námahy?

Ak ťa odbor zaujal, veľmi odporúčam preštudovať si viac na Google.

Prednáška o dizajne v KEA University

Jedna z našich prednášok o dizajne

Tretia oblasť je o biznise, kde sa učíme aplikovať stratégie, vďaka ktorým firmy dokázali vytvoriť úspešné podnikanie. Tým vytvárame riešenia pre reálne firmy, s ktorými pracujeme. Tiež sem patrí projekt manažment a práca v tíme.

Štvrtá oblasť je o komunikácii a prezentovaní. Tu sa učíme dramaturgiu, rozprávanie príbehov, dizajn animovaných charakterov, prácu s videom a prezentovanie pred klientom.  

Ak ťa zaujímajú konkrétne príklady, navštív moje portfólio.

Učíme sa spolupracovať

Rozvíjame spoluprácu

Portfólio bola moja prvá skúška. Musela som si ho sama vytvoriť a prezentovať na ňom práce z 1. semestra. Dostala som za neho 12-stku, čo je najlepšia známka v dánskom školskom systéme. Preto verím, že môže byť tvojím dobrým príkladom. Ale nečakaj nič profesionálne, keďže sa bavíme o prvom semestri.
 

AKO VYZERÁ KLASICKÝ MESIAC NA ŠKOLE V DÁNSKU?

Keď píšem tento článok, čaká ma tretí semester. Medzi prvým a druhým vidím veľké rozdiely.

Pracovali sme najmä individuálne. Keď som sa už naučila po prvom semestri kombinovať všetky štyri oblasti, tak sme prešli na tímovú prácu, kde sme riešili problémy reálnych firiem. Akurát nedávno som mala prezentáciu pred spoločnosťou YFU, pre ktorú som pracovala jeden mesiac na tom, ako získať pozornosť študentov na strednej škole pomocou médií. Vytvárali sme im novú marketingovú kampaň, webstránku a video.

Hry po vyučovaní v Dánsku

Po poriadnej práci musí prísť aj oddych. Každý piatok si môžeme po škole zahrať hry

Tento mesiac pracujeme pre spoločnosť Huset v Kodani. Potrebuje od nás nápady, ako prilákať nových biznis partnerov. Tu už budeme pracovať s novými biznis stratégiami a spôsobmi zhromaždenia informácií.

Každý nový mesiac začne s prezentáciou o tom, čo nás bude čakať, pre akú firmu budeme pracovať, aký problém budeme riešiť a aké metódy budeme musieť nasledovať, aby sme problém vyriešili. Potom sami vytvoríme skupiny a určíme si pravidlá na základe „Scrum Methodology“. Učiteľ potom zvyčajne vysvetlí jednotlivé metódy a my ich potom v skupine použijeme.

Na hodine sú vždy dvaja učitelia, ktorí sa stále starajú o to, či všetkému rozumieme správne. Prednášky sú takmer vždy od pondelka do piatka (okrem stredy) od 8:30 do 13:30 (samozrejme s prestávkami).

Tu si môžeš pozrieť rozvrh 1. semestra na škole.

Program v školskom bare KEA

V našom školskom bare (!) je program skoro každý piatok

 

A AKO SA ŠTÚDIUM PÁČI MNE?

Všetko ide neskutočne rýchlo a tempo akosi neubúda. A aj napriek tomu nebol deň, keď by som nebola priam hrdá, že študujem na KEA.

Každý deň sa učím niečo nové. Každý týždeň odovzdávam na našom online serveri Fronter malé práce z novej látky. Každý mesiac mám prezentáciu pred celou triedou ako som tie vedomosti dokázala aplikovať pre reálnu firmu.

Uff, to bolo ťažké aj napísať, ale ten konečný pocit po absolvovaní každého mesiaca je na nezaplatenie. Cítim, že stále napredujem. V živote som sa necítila viac pripravená na reálnu prácu po škole!

Na školu tiež prišli prezentovať ľudia, ktorí pracujú pre Apple, AirBnbMicrosoft, aby nám ešte viac obohatili naše vedomosti a tento mesiac máme kurz od Google. Medzi mojich spolužiakov patria ľudia z krajín ako Rumunsko, Čína, Litva, Česko, Fínsko, Holandsko, Portugalsko, Afrika, Taliansko a aj Dánsko. 

Prednáška pracovníkov Google, MMD KEA

Prednáška pracovníkov z Google

 

Výhodou je, že dánski učitelia nie sú iba učitelia, ale aj moji priatelia. Máme vlastný bar na škole, kde sa chodíme zabávať nie len so spolužiakmi, ale aj s učiteľmi. Dobré vzťahy sú tá najdôležitejšia časť, na ktorú sa škola sústreďuje, a tak pre nás chystá aj iné akcie ako lyžovačka, kemping a pod.

Môj spolužiak pre moju triedu vytvoril krátke video z triedy a aktivít, ktoré môžeš vidieť tu:

1st semester at KEA 2017 from Vladimir Heschia on Vimeo.

 

NA ZÁVER

Čo viac dodať? Možno už len posledný klinec. Viacero spolužiakov už dostalo ponuky pracovať pre dánske a medzinárodné spoločnosti. Skúsenosti v tomto odbore sú v Dánsku veľmi žiadané a tak sa štúdium AP MMD veľmi oplatí.

Verím, že som ti spravila reálnejší obraz o tom, aké to je študovať v Dánsku na AP MMD v KEA, ale taktiež viem, že sa nedá všetko pokryť v jednom článku. Preto, ak máš viac otázok, neváhaj a napíš koment. Ak poznáš niekoho, kto uvažuje o štúdiu v Dánsku, zdieľaj tento článok.

Zaujíma ťa, koľko zarábam popri štúdiu v Dánsku? Žijem z výplaty do výplaty? Alebo si chceš čo najrýchlejšie nájsť prácu? Prečítaj si moje ďalšie články a možno ti poradím. :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk