Blog
6 vecí, ktoré ma v Dánsku prekvapili

6 vecí, ktoré ma v Dánsku prekvapili
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Lucia
26.09.2018

Dlho som zvažovala, ako opísať to, čo som prežívala, keď som došla prvýkrát na univerzitu do Dánska. Hneď na začiatok ti poviem, že to nebolo nič typu: „Konečne som tu!”. Myslela som len na to, že chcem ísť domov.

Preto ti chcem opísať, ako to tu chodí. Aby ťa niečo nezaskočilo tak ako mňa. Je to však len o zvyku. :)

1. Vybavovačky

Som tu síce krátko, no musím povedať, že 2 týždne v Dánsku zo mňa spravili úplne iného človeka. Vždy som bola hanblivá a vždy som musela predýchať fakt, že niekomu idem zavolať. Keď sme však došli do Dánska (s tým, že nemáme kde bývať -čo bolo naše nedorozumenie, vždy čítajte rules hocikam idete!), všetko sa zmenilo.

Bolo bežné, že sme volali rôznym companies alebo landlordom viackrát do dňa. Tu neplatí, že keď ti povedia, že sa ozvú naspäť, aj to tak urobia. Nie. Dáni majú na všetko čas. Preto im musíš vyvolávať nonstop a nonstop žiadať určité veci, lebo inak by si sa k nim nikdy nedostal/-a. :D

Ubytovanie v Dansku, vyhlad

Takto nakoniec vyzerá moja izba a jej výhľad

2. Dochádzka

Trošku tajne som dúfala, že dochádzka do školy sa nebude až tak riešiť (ako napríklad na strednej škole). Čo ma však naozaj prekvapilo, že na prejdenie ročníka musíš mať minimálne 80-percentnú dochádzku.

Nie je to síce nič tragické, pretože hodiny sú zaujímavé a viem, že ak niečo vymeškám, je to len moja chyba. Horšie bude, ak budeš naozaj chorý/á (ako som momentálne ja) a budeš sa musieť premôcť a prísť v daždi do školy. Samozrejme, ak máš pádny dôvod (určite ti o tom v škole spravia prednášku, ale basically ak máš potvrdenie od lekára, musíš súrne vycestovať domov...), nemusíš sa ničoho báť.

Dochadzka pocas vysokoskolskeho studia v Dansku

Na ceste do školy

3. Počasie

Ako som už spomínala dážď, rozhodla som sa ho zahrnúť celkovo do ďalšieho bodu. Pre Dánov prirodzená vec, pre internationals trošku problém. Pravého Dána spoznáš tak, že keď ty vyjdeš z domu v kabáte (aj keď je len začiatok septembra), on vyjde v šortkách a mikine. A to nehovorím o tom, že všetci ešte stále nosia šľapky!

Dazdive pocasie pocas studia v Dansku

Takto to tu vyzerá, keď prší a zároveň svieti slnko

Takisto veľmi ľahko spoznáš, kto tu vyrastal a kto došiel zo zahraničia. Ak sa rozprší, ľudia z cudziny sa rozutekajú a hľadajú miesto, kde sa môžu schovať. Dán ani nezrýchli krok, nemá dáždnik a je mu jedno, že zmokne. Preto som bola zaskočená, keď sme z univerzity mali naplánovaný výlet kvôli projektovej práci a tak pršalo, že sme si mysleli, že sa to preloží. Nakoniec sme boli všetci sklamaní a hlavne zmoknutí. :D

4. Výučba

Čo sa týka vysokej školy, musím povedať, že naozaj je to úplne iný prístup ako na Slovensku. Mám za sebou prvý týždeň (študujem Architectural Technology and Construction Management) a už ideme hneď do praxe.

Prvý týždeň sme kreslili a projektovali. Teraz sme dostali projekt spojený s výstavbou v časti Aarhusu. Hneď vás zadelia do skupín (a nečakaj, že budeš v skupine so svojím/svojou kamarátom/kamarátkou! Lecturers si dávajú naschvál pozor, aby vybrali do skupiny ľudí inej národnosti, čím vás chcú nielen zblížiť, ale takisto im ide o to, aby ste vystúpili zo svojej komfortnej zóny).

Dni, keď som došla zo školy domov a hodila “nap” už končia. Musím sa pripravovať do školy, a hlavne na projekty. Ale nesťažujem sa, toto bol ten dôvod, prečo som sa rozhodla, že chcem ísť študovať do zahraničia.

Výlet za každého počasia, univerzita v Dánsku

5. Prístup ľudí

Toto je niečo, na čo som naozaj zo Slovenska nebola zvyknutá. Ak potrebuješ poradiť alebo sa nevieš niekam dostať, aj okoloidúci ti s úsmevom všetko vysvetlia. V mnohých prípadoch sa vyberú s tebou na miesto, aj keď predtým išli úplne inam.

Ďalší príklad je, keď som utekala na autobus a vodič ma počkal. Sú to síce malé veci, no určite potešia (a zároveň aj zaskočia). :)

O Dánoch sa hovorí, že si držia odstup, no už aj v mojom programe ich mám veľa a myslím si úplný opak. Samozrejme, nečakaj, že vždy spravia prvý krok, v mnohých prípadoch ho musíš spraviť aj ty (a nielen v prípade, že sa chceš baviť s Dánmi). Celkovo sú však veľmi milí, ochotní, a hlavne vždy usmievaví!

6. Jedlo

Všetko je tu drahé, ale ak chceš, vieš aj ušetriť. Brigádu zatiaľ nemám, no snažím sa to uľahčiť rodičom najviac, ako sa dá.

Nakupujem výhradne večer, pretože vtedy sú potraviny oveľa lacnejšie (ovocie, zelenina, pečivo, mäso) a hlavne, čo ma najviac prekvapilo, čerstvé ovocie/zeleninu dodávajú večer. Čiže sa nemusíš báť, že si ráno musíš privstať, aby si mal jedlo čerstvé. Stačí ísť hodinu pred záverečnou do obchodu a zabiješ dve muchy jednou ranou.

Takisto v Dánsku funguje systém, že pokiaľ reštaurácie nepredajú svoje jedlo do určitého času pred záverečnou, jedlo rozdajú ľuďom. Viacerí tiež chodia za obchodmi do kontajnerov a potraviny si berú odtiaľ zadarmo. Nie, nie je to ako u nás na Slovensku. Tu to jednoducho funguje tak, že pokiaľ napríklad banány začnú mať malé čierne bodky na svojej šupke, už to nemôžu predávať. Aj keď tie banány neboli ani rozbalené. Prvý týždeň sme preto robili s kamarátmi banánové palacinky a cookies, pretože sme ich mali neskutočne veľa. :D

dumpster diving v dansku, banany

Takto nejako to vyzeralo v našej chladničke. :D (fotka je, samozrejme, len ilustračná)

S kúskom odvahy ide všetko ľahšie

Nie som tu síce dlho, začiatky neboli vôbec ľahké (nechcem ani stresovať o tom, že sme sem s priateľom šli s tým, že budeme bezdomovci, ale o tom v ďalšom článku:)), no dôležité je sa nebáť a nehanbiť. Dáni takisto nemajú angličtinu ako materinský jazyk, takže každé tvoje zakoktanie chápu, veľakrát sa aj stane, že sa zakokcú sami.

Dôležité je si vydupať to, čo chceš (aj keby si sa mal/-a cítiť ako úplny blbec :D). Pretože to je niekedy jediné, čo tu funguje. :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk