Blog
Ako som si v Dánsku za týždeň našla prácu

Ako som si v Dánsku za týždeň našla prácu
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Sabina
12.12.2017

Veľa ľudí mi hovorilo: “Budeš rada, ak si nájdeš prácu do troch mesiacov.“ Asi mám nadprirodzenú silu. Našla som si prácu za jeden týždeň a dokázala som ju nájsť aj pár spolužiakom.

Hovorí sa, že nájsť si prácu v Dánsku je veľmi ťažké. Ja si myslím, že je to ťažké len vtedy, ak to nerobíš efektívne. V tomto článku ti dám tipy, ako som si našla prácu v Dánsku za extrémne krátku dobu.

Ak sa ti nedarí nájsť si prácu cez nástenku v škole, tento spôsob ti môže pomôcť :)

Ako začína väčšina študentov

Ešte predtým ako som prišla do študovať na vysokú školu do Dánska, ma pridali do Facebook skupiny mojej školy. Kontaktovala som viacero študentov. Zaujímalo ma, ako si našli prácu a koľko im to trvalo.

Odpovede?

Takmer všetci boli nezamestnaní 3 až 5 mesiacov. Klasické práce pre študentov na polovičný úväzok boli v kuchyni, čašníctvo, za barom a upratovanie. 
Väčšia časť si našla zamestnanie cez kontakty. Tá menšia časť chodila so životopismi po meste. Kedže som ešte nemala v Dánsku žiadnych známych, asi vieš, čo ma čakalo.

Štúdium v Dánsku, Sabina si hľadá prácu
Pred hľadaním práce sa musíš vyzbrojiť životopismi a dobrým oblečením!

Do Kodane so životopismi

Napumpovala som sa sebavedomím, pripravila si naučenú frázu a vyrazila von so životopismi. Opakovala som sa ako gramofón a dostávala stále tie isté odpovede: „Manažér tu práve nie je,“ „zavoláme,“ „nemáme voľné miesta,“ alebo „Jeg ikke tale engelsk“.

Bola som vyčerpaná a začala som veriť, že mi to naozaj potrvá niekoľko mesiacov.

Háčik bol v tom, že som si to nemohla dovoliť. Rodičia ma nemohli financovať a musela som sa spoľahnúť sama na seba. Čo je ešte horšie, moje úspory išli rýchlo ku dnu. Ubytovanie za mesiac 250€ + záloha za ubytovanie 500€ + doprava na mesiac 90€ a o jedle ani nehovorím. Moja motivácia bola veľmi silná.

Vycítila som to po zopár dňoch. Pobehovaním po meste strácam čas a energiu.

Bol čas nájsť iný spôsob.

Štúdium v Dánsku, hľadanie práce
Keď hľadáte prácu, spoznáte veľa pekných miest :)

Dá sa to aj inak

Otvorila som si notebook. Pustila som si hudbu. Otvorila som Google Maps a išla na to!

Napísala som do vyhľadávača: „restaurants in Copenhagen“.

Objavili sa mi na mape všetky reštaurácie.

Hľadanie práce v Dánsku cez Google Maps
Prevádzok v Kodani nie je málo - to je tvoja výhoda.

Nemohla som čakať, kým uvidím inzerát, že niekoho v reštauráciách hľadajú. Mama ma naučila, že za opýtanie nič nedám. A tak som...

Išla po nich!

Väčšinou sa po kliku na reštauráciu zobrazil ich e-mail. Keď sa nezobrazil, nenechala som to  len tak. Čo ak by ma práve tam zobrali? Našla som si ich Facebook stránku.

Napísala som si jeden všeobecný text do Wordu, ktorý som potom kopírovala do každej správy cez e-mail a cez Facebook s prílohou môjho životopisu. Toto isté som potom opakovala znova, ale namiesto reštaurácie v Kodani, som napísala „fastfoods in Copenhagen, hotels in Copenhagen, clubs in Copenhagen.“ Keď som bola hotová, menila som vyhľadávanie na mestá blízko Kodane ako napríklad Roskilde a Køge.

Vieš, čo ma prekvapilo? Častejšie mi reštaurácie, fastfoody a kluby odpovedali cez Facebook ako cez e-mail. A to som si myslela, že ma pošlú „vieš kam“ za neformalitu žiadania o prácu cez Facebook.

Bola to drina, ktorá trvala niekoľko dní, ale vďaka nej sa moje obavy začali rozplývať. Síce mi odpísalo asi 6 miest z viac ako 90 kontaktovaných, no 3 z nich boli pozvánka na interview. Odporučila som tento spôsob viacero ľuďom a väčšine sa zadarilo. Z môjho ročného pozorovania sa úplne najľahšie práca pre každého hľadala od apríla do konca augusta.

Štúdium v Dánsku, hľadanie práce
Hľadať prácu treba ešte dlho pred prvým snehom :)

Na akých stránkach ešte môžeš hľadať prácu v Dánsku?

Jobindex

Indeed

Toto sú jediné stránky, kde som bola schopná zazrieť ponuky prác aj pre študentov.

Na akých miestach najčastejšie hľadajú zamestnancov v Kodani?

Kedže ich tam hľadajú najčastejšie, znamená to, že majú aj háčik. Dokážu však výrazne pomôcť, ak ich človek už naozaj potrebuje.

Ide o agentúry, ktoré sprostredkúvajú študentov do skladov alebo na upratovanie. Ten háčik je v tom, že nemáš presne stanovené, kedy budeš pracovať. Spolupráca závisí od toho, kedy ti zavolajú, že ťa potrebujú. Môže to byť 5x za týždeň ale aj vôbec.

ProfilMatch

Mail: job@profilmatch.dk

ProfilMatch spolupracuje so skladmi. Funguje spôsobom, že ti zavolá deň pred prácou, či budeš mať čas. Po dohodnutí ti pošle na e-mail adresu kam máš ísť. Pre dievčatá sú to jednoduché práce na páse, kde budeš prekladať knižky alebo oblečenie do krabíc podľa očíslovania. Pre chalanov to môže byť tá istá práca, ale aj prekladanie ťažších krabíc na palety. Taktiež ponúkajú nočné smeny, ktoré sú aj vyššie ohodnotené (cca 21-26 € v hrubom za h.). Počula som, že je v skladoch väčšinou študentský kolektív.

Jediná známa nevýhoda je, že nikdy nevieš, kedy pôjdeš pracovať, čo môže skomplikovať tvoje hodiny na SU grant, kde potrebuješ získať minimálne 10-12 hodín každý týždeň. Väčšinou platí, že cez teplé mesiace je viac práce ako cez zimné.

Vikar.dk

​Podobná agentúra ako ProfilMatch.

Mail: job@vikardk.dk

5stjerner

Mail: administration@de5stjerner.dk

Agentúra, ktorá spolupracuje s hotelmi. Smena sa tiež dohodne ako pri agentúrach so skladmi. Ide najmä o upratovanie hotelových izieb. Počula som, že táto práca je veľmi náročná, ak osoba nemá už s podobnou prácou skúsenosti. Sú ľudia, čo to zvládajú a rýchlo sa adaptujú, no potom sú takí, ktorí to nechali po pár dňoch. Záleží od osobnosti.

UNICEF

Mail: pbn@unicef.dk

Unicef je veľmi populárny v Kodani. Je to fond pre deti. Je veľa študentov pracujúcich pre UNICEF, ktorí oslovujú ľudí v Kodan, aby sa stali členmi a prispievali do tejto organizácie.

Smeny pre UNICEF fungujú iným spôsobom, ako pre vyššie uvedené agentúry. Môžeš ísť pracovať každý deň a za každý deň si zaplatený na základe časovej mzdy. Na čom ale záleží je, koľko budeš vedieť zaregistrovať členov. Ak sa ti dlhodobo nebude dariť získať členov pre UNICEF, ľahko túto prácu stratíš. Tu ide znova o povahu. Niekomu sa darí a veľmi si prácu pochvaľuje a niekto cíti každodenný stres zo získania členov. 

Štúdium v Dánsku, okolie Kodane
Veľa ľudí do práce dochádza na bicykli.

Kde som skončila ja?

Nakoniec som si vybrala miesto práce, na ktoré nikdy nezabudnem. Prečo? Pretože to bolo jedno z mála miest, ktoré som počas hľadania práce prešla. Avšak, niečo mi veľmi silno hovorilo, že by som to nemala robiť. Dlhodobo som ten pocit ignorovala, ale dlho som nevydržala. Vôbec som sa na tom mieste nevidela, ale nakoniec som ich kontaktovala

Teraz neviem opísať slovami, aké veľké šťastie vďaka tomu teraz mám. Odvtedy naozaj verím, že v živote nedostanem to, čo chcem, ale to, čo práve potrebujem.

Ak ťa zaujíma, akú prácu robím a koľko zarábam popri mojom dánskom štúdiu, určite si nenechaj ujsť môj ďalší článok.

Určite mi napíš do komentárov, ak máš nejaké otázky. Čím viac otázok, tým lepšie pre teba ☺

Zatiaľ sa mi maj, 

Sabinka.

 

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk