Blog
Koľko zarábam popri štúdiu v Dánsku?

Koľko zarábam popri štúdiu v Dánsku?
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Sabina
06.02.2018

Stále sa mi nechce veriť, že som kvôli vysokej škole v Dánsku. Som prijatá na školu, našla som si ubytovanie a dokonca aj prácu za extrémne krátku dobu. Pfuh, cítim sa akoby to najťažšie bolo za mnou.

Momentálne žijem v malom mestečku Køge už rok, čo znamená, že som našla spôsob ako sa uživiť. Žijem z výplaty do výplaty? Musím pracovať ťažko a veľa? Jem biedne potraviny, pretože mi je tu všetko drahé?

Všetko najlepšie pochopíš, keď ti najprv opíšem, čo robím.

V mojej práci si určujem o koľkej do nej pôjdem. Je na mne, koľko času v nej strávim. Ako ju robím. Som takmer sama sebe pánom. Lukratívne, však?

Niekto by povedal, že som blogerka, ktorá leží na lehátku pri dánskom mori obklopená mrakmi, ale pssst. Poviem ti, čo naozaj robím.

Som upratovačka.

Ale no tak! Ja som ani nečakala o dosť lepšiu prácu. Vedela som, že popri štúdiu v Dánsku nebudem rovno majiteľka spoločnosti. Väčšina študentov v mojej oblasti Dánska buď upratuje, alebo pracuje v reštauráciách. Zatiaľ nepoznám nikoho s rovnakou voľnosťou v práci ako mám ja, a aj tak málokto si na svoje podmienky sťažuje.

 

Štúdium v Dánsku, moja práca
Miesto mojej prácičky.

Grant a výplata sa ti postarajú o bezstarostný život

Ako upratovačka v podniku zarábam za hodinu v hrubom 14€. Je to síce minimálna sadzba v Dánsku, ale mesačne to vyjde do 500€. Prízvukujem, že to je len za dve 7-hodinovky v práci týždenne. Keď k tomu pripočítam grant (SU), čo je podpora pre študentov od štátu, mám mesačný príjem 1200€.

Moje maximálne výdavky nepreshiali nikdy viac ako 700€. Každý mesiac som schopná celkom pekne ušetriť aj popri posedeniach na káve, večeriach a školských zábavách. A k tomu som aj celkom pekne pocestovala iné krajiny, pretože lety cez Ryanair sú z Kodane naozaj lacné. Študenti si dávajú výletíky do Belgicka, Portugalska, Londýna alebo Talianska. Ja sa práve chystám do Belgicka za 30€ tam a späť.

Štúdium v Dánsku, cheat day v Køge
Môj „cheat day“ v Café Liyana v Køge. Vždy majú špeciálnu cenu káva+koláč za 50 DKK (cca 6€)

Nepodceňuj dane

Suma mojej výplaty a SU v čistom závisí na tom, akú daň si na ňu nastavím.

Kontrolu daní tu má na starosti tzv. SKAT. Študenti majú v Dánsku dve daňové karty, pretože máme väčšinou dva príjmy (práca a SU). Jedna je A - 8% a druhá B - 37%. Je na tebe, ktorú si zvolíš na prácu a ktorú na SU. Všeobecne sa dáva na vyšší príjem tá menšia daň, aby zostalo viac peňazí.

Štúdium v Dánsku, SKAT

Zo začiatku som bola veľmi zmätená, ako si všetko nastavím. Každý mi radil niečo iné. Nakoniec som to vyriešila pri vypĺňaní aplikácie pre moje SU, kde bola otázka, akú daň si volím pre SU. Keďže nemôžem mať tú istú kartu na oboje príjmy, automaticky sa mi práca hodila na kartu, ktorá ostala nepoužitá. Napriek tomu si správnosť nastavenia daní doteraz občas overujem, aby som si bola istá, že je všetko v poriadku.

Číslo, na ktoré volám je na SKAT – 72 22 18 18. Ulož si ho do budúcnosti aj ty ☺.

Budeš žiť nadštandardne… lebo v Dánsku to inak ani nejde :)

Ako môžeš vidieť, keď si tu študent nájde prácu, jeho životný štandard sa úplne zmení. Okrem služieb ako je kaderníctvo, mi tu nepríde nič drahé. Nikdy by som si nepomyslela, že si budem môcť už popri škole dovoliť kúpiť celkom drahé veci. Potraviny si kupujem tiež v takmer najlepšej kvalite, pretože sa tu iné skoro kúpiť ani nedá. Dáni si veľmi potrpia na BIO a zdravé alternatívy jedál.

A ešte aby som to úplne zaklincovala. Pracujem asi za najmenej oproti iným študentom, ktorých poznám.

Dúfam, že som ti dala lepšiu predstavu o tom, ako to tu chodí. Ak si myslíš, že by som mohla pomôcť aj niekomu inému, neboj sa tento článok zdieľať. Ak si práve hľadáš prácu ty alebo to plánuješ, hoď očkom na tento článok, ktorý ti možno celý proces urýchli. A ak máš akékoľvek otázky, neboj sa a napíš komentár!

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk