Blog
Americký školský systém: 7 hlavných rozdielov

Americký školský systém: 7 hlavných rozdielov
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Klára
20.12.2018

Chceš vedieť, ako študujú študenti amerických stredných škôl? Tak čítaj ďalej.

1. Školský rok začína už v auguste

Prvý veľký rozdiel v americkom školskom systéme oproti tomu slovenskému. Americké stredné školy sa od slovenských škôl dosť líšia. Škola v USA zvyčajne začína 13. augusta a končí okolo júna. Je rozdelený na dva semestre, počas ktorých na jednotlivých predmetoch zbieraš body. Niektoré predmety sú povinné a niektoré voliteľné.

Počet predmetov závisí od školy. Menej študentov zvyčajne znamená menej predmetov.

2. Školské prázdniny a pol dňa voľna

Prázdniny sú podobné ako na Slovensku - oddýchneš si počas Vianoc, Veľkej noci, jarných  a jesenných prázdnin, a samozrejme, sviatkov. Školy majú aj “half day” - študenti niekoľkokrát za semester strávia v škole len pol dňa.

Stredná škola v USA, Collierville High School

3. Zabudni na MHD-čku. Deti majú špeciálny školský autobus

Viete kedy začína škola v Amerike? Vyučovanie začína už o 7:00, školský autobus prichádza zvyčajne o 6:15. Mne teda neostáva nič iné ako o 5:30 ráno vstať, obliecť sa, naraňajkovať... a bežať. Musím sa priznať, nie vždy to je ružové a niekedy s tým mám veľký problém. Deti do školy zbierajú typické žlté autobusy. Ja mám “autobusovú zastávku” asi 50 metrov od domu.

Žlté autobusy zbierajú amerických stredoškolákov do školy

4. Deň nestráviš v jednej triede

Každý študent má svoj vlastný rozvrh a každú hodinu má v inej miestnosti. Naša škola je dosť veľká, takže niekedy musím z jednej hodiny na druhú utekať, aby som to stihla.

Môj rozvrh hodín:

1. 07:00-07:56 Angličtina
2. 08:01-08:48 Americka história a geografia
3. 08:53-09:41 Svetová história a geografia
4. 09:45-10:33 Matematika
5. 10:37-11:25 ESL (angličtina ako druhý jazyk)
6. 11:29-12:17 Obed
7. 12:21-13:09 História filmu
8. 13:13-14:00 Ekológia

Školské hodiny sú zaujímavé a poučné

5. Americká “lesson” nie je slovenská “hodina”

A tu je ˇ´další veľký rozdiel v americkom školskom systéme. Chodím na najväčšiu školu v štáte, takže som mala na výber veľa predmetov. Škola je moderne vybavená. V každej miestnosti je obrovská “telka”a dve tabule, ktoré využíva učiteľ.

Na jednej hodine je okolo 20 žiakov. Samozrejme, závisí od predmetu. Napríklad, na angličtine je cca 30 študentov a až dvaja učitelia.

Vyučovacie hodiny v Amerike sa od slovenských výrazne líšia. Učitelia vždy pred začiatkom hodiny čakajú študentov pred triedou. Skoro každý učiteľ je kamarátsky, pozdraví a opýta sa, aký si mal deň. Je to veľmi pekné. :) Samozrejme, nájdu sa aj takí, čo až takí milí nie sú. Výnimky sú všade.

Obvykle je na tabuli zakaždým napísané, aký je plán vyučovacej hodiny. Učitelia sa zvyknú študentov opýtať, či majú niečo nové alebo zaujímavé, o čo by sa chceli podeliť. Na škole sa hrá futbal, takže sa zvykneme rozprávať aj o tom. Nedávno bol jeden z učiteľov v Chicagu, takže sme sa dozvedeli, čo všetko videl a zažil.

Nie je to však pointa celej hodiny. :) Vyučujúci vysvetlia učivo, uvedú príklady a robia všetko pre to, aby to študenti pochopili.

6. Nejde tu len o známky v škole

Druhá časť hodiny je praktickejšia. Žiaci pracujú na zadaniach. Známky sú podstatné, ale snahou každého učiteľa je, aby študent naplno rozumel. Nestačí sa nabifliť a napísať test na A-čko.

Táto vec sa mi páči najviac. Mám pocit, že učitelia na slovenských školách majú väčšinou radi študentov, ktorým to páli, sú šikovní a nie sú s nimi problémy. Ak však študent nie je až taký rýchly, a nejde mu každý predmet, je vzťah s učiteľom trochu horší.

Tu učiteľ na známky nepozerá. Ak študentovi niečo nejde, snaží sa mu pomôcť’ a povzbudiť’ ho slovami: “Ak niečo nevieš, opýtaj sa. Učitelia sú tu na to, aby ti pomohli. Ak sa budeš viac snažiť, tvoje výsledky sa zlepšia”. Myslím si, že pre každého študenta je takýto postup veľmi povzbudivý.

Ani mne hneď všetko nešlo. Prvý mesiac som bola veľmi zmätená a bála som sa, že to nezvládnem. Teraz, aj keď sa neviem dočkať rodiny, vôbec sa neteším na náš slovenský školský systém. Chodím na gymnázium a nie vždy to je ľahké. Veľa vecí, ktoré sme prebrali si už nepamätám. Len som sa ich naučila a nesnažila som sa tomu rozumieť.

Moji spolužiaci na strednej škole v USA

Na strednej škole v USA to je iné. Uvediem príklad: Na dejepise sme brali Francúzsku revolúciu. Učiteľ vysvetlil, čo mal a opýtal sa nás, či si to pamätáme zo základnej školy. Niektoré témy vysvetlil zábavne, takže zapamätať si to nebol problém. Potom nám dal napísať’ krátku esej o našom názore na Francúzsku revolúciu - ako to vnímame my. Neučíme sa len fakty, môžeme rozvíjať svoj vlastný názor a diskutovať o tom, čo bolo. Myslím si že si to budem dlho pamätať. Keby som sa to len “nabiflila”, napíšem písomku a zabudnem na to. Takýto systém učenia sa  mi páči :)

7. O domácej úlohe sa nedozvieš len z tabule

Študenti majú každý deň kopec D.Ú. Učitelia ich často pripomínajú, píšu ich na tabuľu a posielajú zadanie aj na školskú stránku. Nemôže sa stať, aby si na ňu zabudol. Dostávame aj projekty a práce, ktoré nám lepšie pomáhajú zapamätať si tému, o ktorej sme sa učili na hodine.

O domácej úlohe sa nedozvieš len z tabule

Rozdielov medzi slovenským a americkým školským systémom sa určite nájde viac. Toto sú len tie, ktoré mne najviac utkveli v pamäti.

Určite odporúčam každému študentovi aby si vyskúšali aj iný vzdelávací systém ako ten slovenský.  Nie každá krajina takúto možnosť má. Je to skvelá príležitosť, ako sa stať samostatnejším a rozumnejším. Veľa ťa to naučí. A zlepšenie si angličtiny je super prídavok. :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk