Blog
Rozhodnúť sa pre štúdium v zahraničí nie je jednoduché, ale určite to stojí za to

Rozhodnúť sa pre štúdium v zahraničí nie je jednoduché, ale určite to stojí za to
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Viktória
27.02.2024

Už ako 12-ročná som vedela, že chcem ísť študovať do zahraničia. V mojich 15-tich rokoch padlo finálne rozhodnutie a 28.8.2022 som ako 16-ročná prvýkrát odletela na stredoškolské štúdium do Kanady. Neskutočne som sa tešila na nové dobrodružstvá a priateľstvá, čo ma tam čakajú, no stále som mala strach, aké to tam bude a či to sama zvládnem.

MESTO

Ako mesto som si vybrala Victoriu v Britskej Kolumbii. Je to menšie mesto, ale veľmi pekné. Väčšinou s dobrým počasí a prístupom k oceánu. Jar tu začína skoro a jeseň končí až v polovici novembra, takže väčšinu roka je tu slnečno a teplo. Zimy sú mierne a väčšinou daždivé, málokedy nasneží. Mesto je veľmi bezpečné a plné zahraničných študentov, takže sa nemusíte báť, že tu budete sami. V “downtown” sú krásne historické budovy a majestátny Empress Hotel, ktorý určite treba navštíviť. Slnečné dni rada trávim na pláži s mojimi kamarátmi a piatkové večery zas v downtown. Nikdy nie je núdza o zábavu či nové dobrodružstvá.

Stredoškolské štúdium v Kanade - mesto Victoria BC   Viktória pred budovou v Kanade

ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA

Prvých pár dní po príchode bolo ťažkých, no potom ako som spoznala ľudí z iných krajín na orientačnom dni to už bolo len lepšie a lepšie. Začali sme spolu spoznávať mesto a objavovať všetky jeho zákutia. 5 dní po mojom príchode začala škola. Dosť som sa bála, aké to bude a či zvládnem študovať všetko v angličtine. Po pár týždňoch to už bolo úplne bez problémov.

ŠKOLA - rozvrh, ako to tu chodí

Kanadský školský systém je odlišný od toho nášho a po dvoch rokoch v Kanade môžem povedať, že mi vyhovuje omnoho viac ako náš slovenský. Hodiny si môžeme voliť podľa seba, no ak tu chceš doštudovať strednú školu, tak ako ja, musíš mať aj predmety, ktoré sú nevyhnutné pre maturitu. Výber predmetov je široký. Páči sa mi, že od začiatku strednej školy sa môžem rozhodnúť, ktorým študijným smerom chcem ísť. Prispôsobím si predmety podľa toho, kam chcem ísť na vysokú školu. Nemusím strácať čas predmetmi, ktoré mi do budúcna nebude treba. Bežný školský deň začína o 8:55 ráno a končí o 15:05 hod.. Každý deň mám 4 hodiny, ktoré majú 65 - 71 minút. V doobedňajších hodinách máme aj “Focus”, čo je čas určený na robenie domácich úloh, prípravu na ďalšiu hodinu, prípadne čas stretnúť sa s učiteľom, ak niečomu nerozumieš alebo si niečo zameškal. Ja si to veľmi pochvaľujem, lebo veľakrát si stihnem spraviť celú domácu úlohu v škole a doma to už nemusím riešiť. V škole som si našla kanadské kamarátky, ktoré mi veľmi pomohli, keď som niečomu nerozumela, a vysvetlili mi to bez problémov. Keby som už na začiatku vedela, aké to bude zábavné a zvládnuteľné, tak by som sa vôbec nestresovala. Myslela som si, že túto vetu nikdy nepoviem, ale naozaj ma škola baví a chodím do nej s radosťou.

Lyžovanie v Kanade počas stredoškolského pobytu

AKTIVITY PO ŠKOLE

Stredná škola v Kanade nie je len o učení, ale aj o športe. V škole máme rôzne kluby, ako napríklad futbalový, basketbalový, tenisový, bedmintonový, ragby, track and field (behanie a atletika), lyžiarsky. No aj tanečnú, jogu a divadelný krúžok. Určite si každý príde na svoje. Ja som sa rozhodla pre lyžiarsky klub a už druhý rok pretekám za našu školu. Tento rok som sa kvalifikovala na Provincials a za pár dní odchádzam na 4 dni do Kamloops. Je to výzva, ale už teraz viem, že raz na to budem rada spomínať. V piatok pred školou rada chodím na jogu, kde sa poriadne ponaťahujem a deň môžem začať svieža a plná energie.

VÝLETY

Výmenný pobyt v Kanade je aj o spoznávaní ich kultúry a prírody. Školský úrad ponúka rôzne výlety, či už oddychové, alebo aj pre športových nadšencov. Ja som takto absolvovala už 4 výlety: whale watching (pozorovanie veľrýb), Rocky Mountains v Alberte, Whistler (lyžiarske stredisko) dokonca 2 krát, a tento máj idem do Seattle. Je to super spôsob ako si vytvoriť nezabudnuteľné zážitky, spoznať nových ľudí, vidieť kúsok Kanady a miesta, kam by ste sa len tak nedostali.

Určite každému odporúčam ísť na 4 dňový výlet do Rockies. Počas výletu si pozriete legendárne jazero Lake Louise aj s hotelom vo Fairmont štýle, Peyto Lake a Banff, a to dokonca aj zo zeme, aj zo vzduchu. Bolo to úžasné a určite to každému odporúčam.

CESTOVANIE S RODIČMI

Minulý rok ma prišli rodičia navštíviť až 2-krát. Raz počas Vianoc, to sme sa stretli v Montreale a spravili si roadtrip do Quebecu a Ottawy. Druhýkrát sme si spravili roadtrip z Calgary až do Vancouveru. Bola to zábava a som veľmi rada, že som videla takmer všetky veľkomestá Kanady. Ak ťa plánujú tvoji rodičia navštíviť, určite to treba využiť a cestovať.

HOST FAMILY

Ako väčšina zahraničných študentov som v hostiteľskej rodine. Nie všetci majú šťastie na dobrú rodinu hneď od začiatku. Ja som bola jedna z nich. Nerada na to spomínam, ale bolo to dosť ťažké obdobie. Bola som prvýkrát tak ďaleko a sama bez rodičov. Rodina, ktorá ma mala podporiť, sa o mňa vôbec nezaujímala a necítila som sa tam veľmi vítaná. Po 2 dňoch som sa rozhodla zmeniť rodinu a začali sme celý proces. Bolo to komplikované, ale moja agentúra mi dosť pomohla a urýchlila celý proces, za čo som veľmi vďačná. Druhú rodinu, ktorú som dostala, som si obľúbila od začiatku a som u nich už druhý rok. Sme si veľmi blízki a určite zostaneme v kontakte aj po mojom odchode domov. Druhá rodina mi poskytla naozaj pocit domova a podporu, ktorú som potrebovala v ťažkých chvíľach, keď mi bolo smutno.

Viktória s kamarátkou na stredoškolskom pobyte v Kanade

ZÁVER

Okrem toho, že sa mi počas štúdia zlepšila angličtina, tak som si našla kamarátov na celý život, spoznala novú kultúru a videla najkrajšie miesta Kanady. Ak by som sa mala rozhodnúť ešte raz, či ísť do Kanady, presnejšie do Victorie, rozhodla by som sa rovnako. Je to neskutočná príležitosť a už teraz mi to mení život a otvára dvere do budúcnosti. Som veľmi vďačná, že ma vo všetkom podporili moji rodičia a vôbec mi umožnili takto vycestovať. Dokonca na 2 roky.

Ak máte túto možnosť alebo rozmýšľate, či ísť študovať mimo Slovenska, tak to určite využite. Nebudete to ľutovať! :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk