Blog
„NIEKEDY MÁM POCIT, ŽE MA NA TOM BICYKLI ODFÚKNE.“ NAPRIEK POČASIU SI TO TINA V HOLANDSKU UŽÍVA

„NIEKEDY MÁM POCIT, ŽE MA NA TOM BICYKLI ODFÚKNE.“ NAPRIEK POČASIU SI TO TINA V HOLANDSKU UŽÍVA
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Tina
08.11.2022

Ahojte,
prešli tri mesiace odvtedy ako bývam v Holandsku a ani neviem, kde skôr začať. Prišla som sem o mesiac skôr, ako mi v Holandsku začala vysoká škola. Chcela som sa zabývať a nájsť si nejakú prácu. Žijem vo Vlissingene, čo je malé mestečko pri mori s približne 50 000 obyvateľmi. Čo je najväčšou výhodou je, že pláž mám asi 7 minút pešo z domu, takže kedykoľvek tam môžem zájsť čítať knihu, písať si denník či pozerať film na notebooku, počúvať hudbu alebo len tak relaxovať (v auguste som sa sem aj chodila kúpať s mojou novou francúzskou kamoškou, aj keď more nebolo až tak teplé, ale bola to sranda). Priložím aj fotky, aby ste si to aspoň kúsok vedeli predstaviť.

Kúpanie sa v mori

Film na pláži

Práca

Predtým ako som sem prišla tak som sa bála, či si budem vedieť nájsť brigádu, keďže sa tu hovorí po holandsky a ja viem iba anglicky. To však vôbec nebol problém. Úplne najlepšie čo môžem odporučiť je vytlačiť si životopis v angličtine a ísť priamo do danej pobočky/ reštaurácie/ obchodu a opýtať sa, či práve nehľadajú niekoho nového. Tak som to spravila aj ja. Hneď budete vedieť na čom ste a určite spravíte lepší dojem ako niekto, kto len pošle životopis mailom. Ja som najskôr pracovala v H&M, ale keď mi začala škola tak sa mi to ťažko kombinovalo, keďže ich otváracie hodiny neboli v súlade s mojou školou.

Momentálne pracujem v reštaurácii s výhľadom na more, ako čašníčka, a lepšie som si ani vybrať nemohla. To, že viem len po anglicky nie je žiadny problém pretože skoro každý vie angličtinu. Mám veľmi milých kolegov a taktiež aj hostia sú príjemní a radi so mnou pokecajú odkiaľ som, čo tu robím a naozaj môžem povedať, že sú zlatí. Nielen hostia v našej reštaurácii ale aj ľudia na ulici, ktorí sa vám prihovoria, či nepotrebujete pomôcť s nákupom alebo vám len tak niečo pochvália, poprípade mne pomohli nájsť cestu keď som sa stratila.

Party

Vlissingen

Škola

To hlavné prečo tu som je škola. Ja študujem Tourism Management na HZ University of Applied Sciences . Ako je už spomenuté v názve je to univerzita aplikovaných vied takže štúdium je viac praktické ako teoretické. Čo je podľa mňa rozdiel oproti slovenským univerzitám. Prvý týždeň školy bol skvelý, pretože to bol zoznamovací týždeň. Boli pre nás pripravené rôzne aktivity v meste, dostali sme tričká a fľaše s logom univerzity, mali sme plno party, kick-off festival kde boli rôzni umelci z celého sveta. Taktiež pre nás prichystali “teambuilding” v rámci triedy aby sme sa lepšie spoznali s našimi spolužiakmi (len taký funfact: mám v triede 15 národností takže rozhodne to nie je nuda). Celý deň sme strávili pri vode a prichystali pre nás rôzne aktivity ako napr. strieľanie z luku, stavanie vlastného katapultu, lode a plavili sme sa na kanoe. Na záver sme mali barbecue party aj spolu s učiteľmi, ktorí sú viacej kamoši ako učitelia :) Bol to super zážitok a určite na to nikdy nezabudnem. Keďže som spomínala, že škola je zameraná na praktické štúdium tak sme mali možnosť navštíviť úspešnú firmu, kde nám povedali čo a ako funguje. Momentálne pracujeme v skupinách na marketingovom pláne pre reálnu firmu, s ktorou neustále komunikujeme. Páči sa mi, že to tu nie je o bifľovaní, ale o aplikovaní toho, čo sa naučíme do reálneho života. Taktiež čo je iné ako na Slovensku je skúškové obdobie. Tu je semester rozdelený na dva bloky. Takže dokopy máme štyri bloky za celý školský rok. Čo znamená, že toho nemáme veľa naraz, keďže skúšky máme častejšie.

Čo ma ovplyvnilo najviac vybrať si práve túto školu je nielen more, ale aj množstvo stáží. Teraz v prvom ročníku pôjdem niekde (kam, netuším) na dva mesiace a taktiež v druhom ročníku na dva mesiace. To akú lokalitu si vyberiete je čisto na vás. Môžete ostať tu v Holandsku, ísť späť na Slovensko, alebo ísť kamkoľvek do sveta. V treťom ročníku máte minor, tým pádom strávite pol roka na HZ a pol roka na partnerskej univerzite, ktorú si vyberiete zo zoznamu na stránke HZ. Štvrtý ročník máte graduation a môžte si vybrať, či chcete pokračovať v štúdiu a urobiť si magistra.

Práca na projekte v škole

Barbeque

Bývanie

Ja bývam so spolubývajúcou, ktorá je zároveň aj moja spolužiačka a je z Talianska. Naše bývanie má balkón, kúpeľňu aj kuchyňu, čo je skvelé. Máme tu wifi a aj do mesta je to blízko, keďže toto nie je veľké mesto. Náš campus má vlastné kino, fitko, hraciu miestnosť a saunu, takže sa oplatí prísť :)

Kým som sem zo začiatku prišla, myslela som si, že bicykel možno ani nebudem potrebovať. Názor som však veľmi rýchlo zmenila. Ich infraštruktúra je niekde úplne inde ako naša na Slovensku. Vlaky sú moderné, rýchle  a nemeškajú. Je pravda že sú drahšie, ale aj tá kvalita tomu zodpovedá. Majú tu všade cyklotrasy, takže sa všade rýchlo dostanem. Do školy, do obchodu, do roboty, skrátka všade chodím na bicykli. Ten môj som si zadovážila z marketplace z facebooku za 50€, čo je podľa mňa super cena.

Cesta do školy na bicykly

Tipická cesta do školy

Počasie

No toto je kapitola sama o sebe a jedna z vecí, na ktorú si asi nikdy nezvyknem. Tu sa za deň zmení počasie tak päťkrát. Ak si ráno myslíte, že bude pekne celý deň, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa to bohužiaľ zmení. Ja som zo stredného Slovenska, kde sú všade okolo nás hory, takže vietor tam fúkal len zriedka. Ale tu je to o inom. Niekedy mám pocit, že ma na tom bicykli odfúkne. Tu fúka o to viac, keďže bývam pri mori. Povinná výbava tu je dáždnik, čiapka a šál. Teda aspoň pre mňa :) Vlissingen má najviac slnečných dní z celého Holandska, že vraj, ale niekedy mi to tak nepripadá.

Na záver by som už len asi chcela povedať, že ak uvažujete nad tým, vycestovať do zahraničia, tak choďte. Kedy, keď nie teraz? Nebojte sa opustiť svoju komfortnú zónu. Dá vám to oveľa viac ako si dokážete predstaviť. Budete si veľa vecí musieť vybaviť sami, spoznáte neskutočné množstvo nových ľudí z celého sveta, ochutnáte všetky možné druhy jedla, zdokonalíte si jazyk a naučíte sa plno iných vecí. Ak by ste mali akékoľvek otázky, rada vám poviem viac. Kľudne mi môžete napísať na instagram: tina.lunterova

 

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk