Blog
5 vecí, ktoré mi dal rok štúdia v Holandsku

5 vecí, ktoré mi dal rok štúdia v Holandsku
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Lenka
29.06.2018

Pár týždňov a môj prvý rok štúdia v zahraničí bude úspešne za mnou.

 

Opúšťam Holandsko s nekonečným množstvom nových zážitkov či myšlienok.

 

A prichádzam na Slovensko o rok staršia, skúsenejšia a (dúfajme že aj) múdrejšia. Musím povedať, že tento rok bol jeden z najvýnimočnejších v mojom živote.

 

Čo také ma ale naučil, že ho považujem za výnimočný?

Tu je 5 vecí:

 

1. Prežila som!

Čo mi dal rok v Holandsku - 1 - prežitie

Možno to nie je úplne to prvé, čo by ti napadlo, ale jednoznačne som sa naučila ako prežiť! A tým mám na mysli nakŕmiť sa, oprať si, poumývať izbu a urobiť všetky tie veci, o ktorých ti doma hovorili, že by si ich mal vedieť, ale nikdy si ich vďaka maminke robiť nemusel.

Aj napriek tomu, že stále neviem, do ktorej priehradky má ísť prací prášok a do ktorej aviváž, nejako som si oprala. A aj keď to možno znie odstrašujúco, má to veľmi veľa výhod: jednak sa to konečne naučíš, a taktiež to do tvojho bývania a spánkového (alebo nespánkového) režimu nikto nepindá.

 

2. Priatelia skoro ako rodina

Čo mi dal rok v Holandsku - 2 priatelia

Nikde si nenájdeš toľko nových kamarátov ako v novej škole. A ak k tomu prirátaš spolubývajúcich, ľudí, ktorých spoznáš či už v posilke alebo na tanečnej a prípadne kolegov, hneď zistíš, že si máš z čoho vyberať. Každým dňom sa viac a viac teším domov, ale zároveň si uvedomujem, ako mi budú moji noví priatelia veľmi chýbať. Desať mesiacov si s nimi každý deň až sa postupne stanú tvojou novou rodinou. A zrazu, opustiť ich je takmer rovnako ťažké ako svojich rodičov a súrodencov.

 

3. Language

Čo mi dal rok v Holandsku - 3 - jazyk

V čom som sa však najviac zlepšila je angličtina. Či chceš či nechceš, nalepí sa to na teba ani nevieš ako, a zrazu máš problém vyjadriť sa poriadne po slovensky. V škole sa naučíš dobre rozumieť, ale sú to kamaráti, čo ťa donútia vyjadrovať sa. Zo začiatku v tom síce môžeš mať trochu chaos, párkrát sa ti možno nebude dať zaspať kvôli neprestajnej angličtine v tvojej hlave, ale postupne si človek zvykne na všetko .


 

4. Kóóóópec nového vzdelania

Čo mi dal rok v Holandsku - 4 - vzdelanie

Samozrejme, ako jeden z bodov musí byť aj to, čo som sa naučila. Veď o to celé tu predsa ide, nie? Išla som do zahraničia v prvom rade študovať, a to všetko ostatné s tým kráča ruka v ruke.

Nejde však iba o to, čo všetko som sa naučila, ale aj ako veľmi som sa zlepšila v samotnom učení sa! Nároky na študenta každým mesiacom či týždňom narastajú. A preto je nevyhnutné, aby si nikdy nezaostal a neodkladal veci ohľadom školy na neskôr. Toto všetko som sa musela naučiť zosynchronizovať so svojím životom.

Veď aj oddych a zábava sú potrebnou súčasťou študentského života - treba si nájsť čas na to, aby sa ti novonaučené informácie správne uložili do hlavy.

 

5. Kultúra ťa naučí spoznať lepšie samého seba

Čo mi dal rok v Holandsku - 5 - kultúra

Posledný bod, ktorý by som určite nemala zabudnúť je nová kultúra. Nikdy som sa nenaučila toľko veľa o ľuďoch, až dokým som neodišla zo Slovenska. Holandsko síce nie je až tak ďaleko, ale čím dlhšie tu som, tým viac nachádzam nové veci, v ktorých sme veľmi odlišní. Niekedy to je veľmi zaujímavé, a niekedy to môže byť aj náročné. A tým, že aj ja som pre Holanďanov iná, si o sebe uvedomujem veci, ktoré som nikdy predtým nespozorovala. A to je niečo, čo na Slovensku nenájdeš :).

Určite som štúdiom v Holandsku získala ešte viac a som rada, že som sa preň rozhodla. Videla som veľa nových a krásnych miest, niečo som pocestovala a získala veľa zážitkov, ktoré by som určite nemala možnosť zažiť, ak by som neodišla. Ja svoje rozhodnutie neľutujem a určite by som to odporúčala zažiť každému, kto sa na to odváži. Veď vždy sa môžeš vrátiť domov, ak zistíš, že to nie je nič pre teba…


Zážitky zo štúdia v zahraničí, Holandsko

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk