Blog
Tipy pred vycestovaním na univerzitu do Veľkej Británie

Tipy pred vycestovaním na univerzitu do Veľkej Británie
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Barbora
24.08.2020

Ak sa v septembri chystáte vycestovať do prvého ročníka na univerzitu do Veľkej Británie, verím, že sú pre vás posledné týždne poriadne vzrušujúce. Možno cítite nadšenie, možno strach, možno oboje naraz a neviete, čo vás v nasledujúcich týždňoch čaká. Nebojte, je to prirodzené a zmiešané pocity som minulý rok mala aj ja - a všetci moji kamaráti, ktorí sa rozhodli študovať v zahraničí ich mali tiež. V dnešnom článku mám pre vás zopár tipov, ktoré vám cestovnú horúčku možno trochu uľahčia. Tak poďme na to!

1. Letenky

Ak sa chystáte letieť do Veľkej Británie zo Slovenska a zháňate low-cost letenku, nebude to veľký problém. Letecké spoločnosti ako Ryanair či Wizzair ponúkajú cenovo výhodné letenky hneď do niekoľkých britských miest. Nezabudnite si zistiť, ktoré letisko je k vašej univerzite najbližšie, nie vždy sa totižto oplatí letieť do Londýna. Ak študujete napríklad v Birminghame, letisko je priamo v meste a máte o starosť menej a transfer nemusíte riešiť.

Letenky

Či už potrebujete na odlet fixný dátum alebo nie, určite vyskúšajte pri najbližšom bookovaní letenky vyhľadávač Azair.eu. Nech už letíte zo Slovenska, Maďarska alebo Rakúska, Azair vám vždy nájde najkratší a najlacnejší let, či už s prestupom, alebo bez. Ak rozmýšľate nad tým, kedy je najlepší čas na kúpu letenky, určite je lepšie kúpiť si ju skôr, ako neskoro. Ak si nie ste istý cenou, odporúčam portál AirHint.com, ktorý vám na základe štatistických údajov ukáže predikciu, či sa cena letenky ešte zníži a odporučí s kúpou počkať, alebo, naopak, zistí, že je cena výhodná a odporučí vám letenku čím skôr kúpiť.

2. Preprava batožiny

Pri preprave ešte chvíľku ostaneme, konkrétne pri preprave batožiny. Je prirodzené, že si pri balení budete chcieť vziať do kufra celú svoju izbu – žiaľ, je to asi nereálne a najmä nepraktické. Ja som v septembri letela s jedným 20 kg (no dobre, tak 23 kg) kufrom, s jedným 10 kg kufrom a veľkou kabelkou. Ak vás na letisku nebude čakať nikto z univerzity a budete sa prepravovať na ubytko sami, nepreceňujte svoje sily, ako som to urobila ja. Doteraz neviem, ako som zvládla prepravu po eskalátoroch, vlakoch ale aj obyčajných schodoch, kedy som držala všetku moju batožinu naraz a snažila vyjsť hore schodami z vlakovej stanice. Síce som to zapotená zvládla a mám z toho zážitok na celý život, oveľa jednoduchšie je zobrať si so sebou iba nevyhnuté veci a následne využiť prepravnú službu, ktorej kuriér vyzdvihne vaše veci doma na Slovensku a o týždeň-dva ich máte v UK. Ja som využila službu Maťko a Kubko, ktorá sídli v Birminghame, ale veci vám ich kuriéri dovezú po celej Británii.

A posledný mini tip - nezabúdajte, že šampón na vlasy či vešiaky na oblečenie sa dajú kúpiť aj v britských obchodoch a ak si niečo so sebou zabudnete zbaliť, netreba panikáriť. Všetko, čo nájdete v slovenských obchodoch, bude aj v tých britských (okrem najlepších slovenských sladkostí a bryndze, pozor na to!).

3. Lístky na Freshers week

Veľa univerzít na konci augusta predáva sadu vstupeniek na Freshers week upozorňujúc, že toto je jedinečná príležitosť a ak si lístky nekúpite, po príchode na univerzitu sa už dať kúpiť nebudú a vy ostanete zatvorený v izbe, zatiaľ čo ostatní budú večer behať po kluboch a parties. Nie je to ale úplne tak – veľa študentov bude lístky počas Freshers weeku predávať, pretože nie každý bude mať energiu žúrovať každý jeden deň týždeň vkuse (môj prípad, haha). Po druhé, veľakrát sa stane, že partia kamarátov, s ktorou sa spojíte, nebude mať sadu lístkov od univerzity a pôjde sa baviť do iných klubov. Ja som za sadu lístkov vyhodila 70 libier, našťastie sa mi podarilo asi polovicu lístkov predať a na polovicu akcií som šla a celkom som si ich užila. Ak ale kluby a párty nadovšetko milujete a viete, že lístky využijete, go for it!

Avšak, pozor. Čo sa tohtoročného koronového Freshers weeku týka, bude úplne iný, ako tie minuloročné. Preto môj tip pre tohtoročných freshers bude nekupovať žiadne lístky. Kluby vo Veľkej Británii sú stále zatvorené a neplánujú sa v najbližšej dobe otvoriť. Ak aj na internete nájdete ponuku na parties počas tohtoročného Freshers weeku, pôjde pravdepodobne iba o podvodníka, ktorý na vás chce iba zarobiť.

4. Nájdi si Czech & Slovak society

Na stránke vašej Student Union určite nájdete zoznam všetkých societies, ktoré univerzita ponúka a je dobré si dopredu zistiť, do ktorých z nich by ste sa chceli na začiatku akademického roka pridať. Ja som okrem iného hľadala aj Czech & Slovak society, pretože aj keď milujem spoznávanie ľudí z iných krajín a kultúr, počas prvého roka na univerzite som zistila, že nie je nad dobrých českých a slovenských kamarátov v zahraničí. A ako ich nájsť? Každá väčšia univerzita vo Veľkej Británii má svoju Czech & Slovak society, ktorú pravdepodobne založili českí alebo slovenskí študenti. Tú u nás som obnovila ja s mojimi kamarátmi a preto nezúfajte, ak society na univerzite nemáte – je veľmi ľahké ju založiť a nájsť cez sociálne siete ostatných českých a slovenských študentov.

Ak sa chystáte na Uni of Birmingham, určite sa nezabudnite pridať do našej society. Kontaktovať nás môžete napríklad na Facebooku.

Birmingham - štúdium v UK

5. Nemajte príliš veľké očakávania

Sama viem, že nemať očakávania pred presťahovaním sa do novej krajiny a na novú univerzitu je náročné. Aj keď som sa očakávania snažila nemať, samozrejme, že človek (najmä pár dní pred odletom) rozmýšľa nad tým, čo ho čaká. Moje očakávania boli úplne iné, ako samotná realita, ale nechcem povedať, že boli horšie, pretože neboli. Len boli iné. Každého zážitky a skúsenosť so štúdium v zahraničí sa líši – záleží na vašich spolubývajúcich, partii kamarátov, ktorú si nájdete, spolužiakov, ktorých spoznáte na kurze a veľa inom. Nie vždy, najmä v prvých dňoch a týždňoch ovplyvníte to, ako sa máte a ako svoje začiatky prežívate. Tie moje boli celkom náročné, ale poznám ľudí, pre ktorých bol Freshers week najlepším týždňom ich života. Každý zmeny v živote vníma inak a jediné, čo vám môžem odporučiť je byť otvorený novým možnostiam a byť vďačný za každú skúsenosť, či už pozitívnu, alebo negatívnu.

+ TIP NA ODĽAHČENIE – NEZABUDNITE SI DÁŽDNIK!

A nepremokavú bundu. A gumáky. Ak sa teda nechystáte na juh Anglicka, tam tieto veci budete potrebovať menej a v dobrom vám závidím. Ak sa ale chystáte do Birminghamu a okolia, tento tip si radšej vezmite k srdcu. Keď som priletela do Birminghamu 21.septembra ja, pršalo asi 2 týždne vkuse a prvý mesiac som slnko videla iba párkrát.

To je z mojich tipov všetko. Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia v UK či priamo na Uni of Birmingham, kontaktovať ma môžete na mojom Instagrame.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk