Blog
Práca popri štúdiu na Aberystwyth Univerzity - ako na to a na čo si dať pozor

Práca popri štúdiu na Aberystwyth Univerzity - ako na to a na čo si dať pozor
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Lenka
28.05.2020

Ahojte! Volám sa Lenka a končím prvý ročník Psychology & Education na Aber uni. V tomto blogu vám priblížim témy ako: Kedy je v Aberystwyth najviac voľných pracovných miest? Kde a ako si hľadať prácu? Ako si vybaviť National Insurance number? a na čo si dať pozor. Píšem síce v prvom rade pre študentov Aberystwyth University vo Walese, hlavne tých, pred ktorými stojí výzva nájsť si prvé poriadne zamestnanie. Veľa rád však považujem za užitočných pre ostatných študentov navštevujúcich univerzitu vo Veľkej Británii.

Kedy sa v Abery najlepšie zháňa práca?

Ak niekto rozmýšľa kedy by bol ten správny čas nasťahovať sa do Aberystwyth a práca popri štúdiu je pre neho dôležitým aspektom, tu je môj tip ako vystihnúť najviac voľných miest. Aber je počas roku študentské mesto a v lete obľúbená turistická destinácia. Najlepšie sa teda hľadá práca v prechodnom období, keď jedni odchádzajú a druhí ešte neprišli. Tieto obdobia sú na konci akademického roku- polovica júna až prvý júlový týždeň- a konci leta- koniec augusta až prvý septembrový týždeň. Ja som tiež prišla s predstihom pred začiatkom vyučovania aby som si privyrobila, zabezpečila si prácu aj na akademický rok a zdokonalila si angličtinu.

Ako si hľadať prácu?

Je veľa spôsobov ako si hľadať prácu. Môžte začať už pred príchodom jednoduchým zadaním kľúčových slov do internetového vyhľadávača. Jedna z online platform s ponukou práce je napríklad indeed.co.uk. Veľké obchodné reťazce zvyknú mať vlastné stránky s ponukami pracovných miest ktoré sa oplatia pozrieť, môžu však už vyžadovať vašu UK adresu. Nenechajte sa prekvapiť ak prihlasovanie zaberie viac času, nie vždy im stačí životopis. Chcú odpovede na nimi stanovené otázky prípadne vyplnenie testu. Takýto systém používajú v Abery napríklad McDonalds, M&S, Tesco, či Morrisons (pre ďaľšie napríklad pozri mapu a dohľadaj online).

Po príchode do Aberystwyth sa dá nájsť aktuálna ponuka pracovných miest v Job centre plus ktoré sa nachádza neďaleko autobusovej stanice. Iba tam prídete a zoberiete si vytlačený zoznam zo stola (aspoň pred pandémiou to tak bolo). Isté riešenie podla mňa zostáva vytlačiť si CV a osobne obehať obchody a reštaurácie, či už tie s vylepeným oznamom že niekoho hľadajú, alebo aj iné, v ktorých by ste chceli pracovať. Nikdy neviete kde vás postretne šťastie. Len sa spýtajte na manažéra. Univerzita tiež ponúka rôzne brigády, nedá sa k nim však dostať pokiaľ nie ste registrovaný študent (teda leto pred prvým ročníkom padá). Prihlasuje sa tam cez špeciálny univerzitný portál, mzda bola v priemere £9 na hodinu, za umývanie riadov by ste inde dostali minimálnu mzdu.

Na záver odseku by som odporučila, aby ste sa spýtali na prácu ľudí vo vašom okolí, po známosti sa dostanete najrýchlejšie, Aberystwyth je pomerne malé mesto. Ja som nakoniec dostala odporučenie od môjho landlorda a práca bola takmer istá.

Aberystwyth, UK

Vybavenie National Insurance Number

Ak budete chcieť pracovať, po príchode do UK si pravdepodobne budete chcieť vybaviť National Insurance number (NINo). NINo sa nedá vybaviť zo zahraničia, treba mať adresu v UK. Dobrá správa je, že na to aby ste začali pracovať nemusíte mať NINo ak máte EU pas alebo občiansky, čo do 30. Júna 2021 stačí ako proof of right to work v UK. Pravdepodobne ho od vás zamestnávateľ bude vyžadovať dodatočne. V priebehu prvých mesiacov akademického roka vybavovanienie NINo zvykne sprostredkovávať univerzita, ak ho však potrebujete skôr ako ja, tu je postup. Zavoláte na UK centrálu kde vás predbežne zaregistrujú a oznámia vám všetky potrebné informácie. Následne sa budete musieť zúčastniť osobného stretnutia v Job center plus. Tu si treba dať pozor na polohu Job centra, mňa prvý krát poslali na juh Walesu kde pre mňa bolo takmer nemožné sa dopraviť. Nakoniec sa mi podarilo vybaviť Welshpool, ktorý je hodinu vlakom od Aberystwyth. Čakacia doba na toto interview sa zvykne rátať na týždne. Viac informácii nájdete na government stránke, nejaké rady od univerzity o tom ako získať NINo ale aj ako si napísať dobré CV nájdete tu.

Na záver by som vám odporučila, aby ste nezabudli na svoju hodnotu a dôvod vášho príchodu do Aberystwyth. Študent je bohužiaľ veľmi ľahko vymeniteľná pracovná sila a  niektorí zamestnávatelia to zneužívajú, napríklad vo forme zvýšeného počtu pracovných hodín. Univerzita neodporúča študentom počas štúdia pracovať viac ako 16 hodín týždenne. Za 16h týždenne si mesačne zarobíte minimálne £400, záleží od mzdy aj veku. Keď si chcete zarobiť viac, odporúčam vám pracovať cez prázdniny. Zamestnávateľovi dajte jasne najavo koľko ste ochotní robiť aby to neovplyvnilo vaše štúdium. Ak prvý pokus nevyjde, svet sa nezrúti, nájdete si ďalšiu prácu keď budete chcieť a budete vytrvalí. Nemusíte mať ani obavy že by ste zostali na nule, univerzita ponúka rôznu finančnú podporu hodné zváženia, jednou z nich je Hardship Fund o ktorý si ako študent môžete požiadať vo výnimočnom stave finančnej núdze.

Aberystwyth centre, UK

Dúfam, že vám tento blog priniesol odpovede na hlavné otázky týkajúce sa práce počas štúdia na univerzite v UK. Taktiež dúfam, že dodal aj kúsok odvahy a istoty budúcim prvákom, ktorí teraz musia čeliť mnohým novým výzvam. Aber študentom by som ešte chcela povedať, že na našej univerzite pôsobí Aberystwyth Slovak & Czech Society. Našim hlavným cieľom je vytvárať pozitívne prostredie pre slovenských a českých študentov v Aberystwyth. Neváhajte nás kontaktovať, radi vám pomôžeme a zodpovieme prípadné otázky, krajania si v zahraničí pomáhajú. Držím vám všetkým palce, veľa šťastia!

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk