Blog
"Ťažký" život študenta v Holandsku

"Ťažký" život študenta v Holandsku
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Nina
22.11.2017

Škola mi ešte cez prázdniny poslala pohľadnicu (a milión mailov) a pokyny k Introduction week. Je to týždeň pred oficiálnym začiatkom školy. Poskytuje možnosť spoznať spolužiakov, učiteľov a trochu si zvyknúť na tamojší život pred tým, ako začne vyučovanie.

Naozaj ma potešilo, ako familiárne sa k tomu stavajú a začala som sa tešiť ešte viac. A to som ešte ani nevedela, čo všetko ma čaká.

Najťažší je vždy začiatok

Prvé stretnutie celého ročníka: Škola prenajala sálu v kine, o ktorom som nevedela, že je kino, až kým som neprišla. Holandské názvy naozaj nie sú nič jednoduché na vysvetľovanie. S výslovnosťou to je ešte horšie, takže keď som sa aj pýtala na cestu, ľudia nevedeli, čo presne od nich chcem.

Štúdium v Holandsku - Introduction week
Kinosála, ktorú si škola prenajala

Napriek tomu sa mi všetci snažili pomôcť. Nie len v tento deň, ale vždy. Keď vidia, že ste stratení, prídu sami sa opýtať, či nepotrebujete pomoc. To je niečo pre nás neuveriteľné – a tu úplne bežné.  

Prvé dojmy som nemala bohvieaké. Keď som videla tu masu ľudí, ktorá sa tvárila  ako prváci, mala som namále, aby som sa neotočila na päte a nezdrhla. Široká škála národností, pleti aj veku.

Mali pre nás prichystaný program, ale to, čo všetkých zaujímalo najviac, boli triedy. Povedali triedu a potom čítali mená ľudí v nej. Napriek tomu, že ich bolo 9, moje meno sa nikde neobjavilo. Takže som zostala na ocot a ďalej som to musela riešiť sama. Našťastie sa ukázalo, že je všetko v poriadku. Problém bol len s menom, na ktorom si idú jazyk dolámať a nejde im do hlavy, čo sú tie kvačky nad písmenami. Po treťom pokuse som to s vysvetľovaním vzdala. Napriek tomu si interpunkciu v mene stále píšem. Len tak zo srandy. Nebudem im to predsa uľahčovať.

Bez navigácie ani na krok

Ďalší deň sme sa už mali stretnúť v budove školy.  Od toho dňa som už všade chodila len s navigačkou a bolo mi jedno, že na ňu miniem všetky mobilné dáta. Cestou som sa niekoľkokrát stratila a meškala som. Dobehla som spotená, unavená, zadýchaná a samozrejme posledná.

Štúdium v Holandsku, Introduction week
Úvodný týždeň

Rozdelili nás do skupín a dali nám vyskúšať prácu podobnú tomu, čo budeme robiť počas školského roku. Rozdali projekty a na konci dňa sme to prezentovali. Pri práci som okamžite prestala pochybovať o tom, či ostávam. Pripomenula som si, ako ma to baví. To bola dostatočná motivácia.

Jedlo, pitie, pláž a party

Večer sa organizovalo Pubcrawl, čo vlastne znamenalo ísť sa spolu opiť a na party - len krajšie povedané. Pôvodne som sa z celého týždňa najviac tešila na toto.  Bola som ale strašne unavená, tak som si išla len na chvíľku zdriemnuť, že ich dobehnem potom. Samozrejme som zaspala a nikde nešla.

No a potom som sa konečne dočkala aj Activity beach day. Napriek tomu, aké sú obvyklé klimatické podmienky v Holandsku, celý týždeň bolo počasie naozaj perfektné.  Žiaden dážď a teploty nad 25 stupňov prekvapovali turistov aj domácich. Dokonca som nahovorila pár spolužiakov a okúpali sme sa v mori.

Štúdium v Holandsku, Úvodný týždeň na pláži
Pohodička na pláži

Aktivity mali podporiť teambuilding, ale nikto nikoho do ničoho netlačil. Chcel si - šiel si, nechcel si - ostal si v plážovom bare. Dostali sme kupóny na drinky a po ukončení aktivít sa robilo BBQ. Všetko platila škola a dokonca mali aj menu pre vegetariánov. Večer potom bola ďalšia party, tentokrát organizovaná študentskou firmou. Tu sa mi už podarilo zúčastniť. K party vám ale nič nepoviem. Len to, že to bola sranda. To stačí. :)

Najužitočnejšia vec pre život v Holandsku

Počas úvodného týždňa som mala ešte veľkú úlohu. Zohnať si najužitočnejšiu vec pre život v Holandsku. Bicykel. Všetko je im tu prispôsobené, dá sa nimi všade dostať a majú aj špeciálne parkovacie miesta (dokonca celé parkovacie domy). Najvýhodnejšie je kúpiť second-hand bicykel a najlepšie ceny samozrejme nájdete na internete. Tam ľudia ponúkajú svoje staré aj za menej ako 100e.

Jazdí sa tu naozaj na všetkom. Retro, bmx, športové, mestské, vyzdobené aj čisté čierne. Len si vybrať. Mojím problémom však bola výška, takže som si bicykel potrebovala vyskúšať. Vopred som vedela, že nájsť si ten pravý nebude jednoduché. Lepšou voľbou preto boli kamenné predajne.

Štúdium v Holandsku, Úvodný týždeň a výber bickyla
Správny výber bicykla je hotová veda

Moje skúsenosti s úradmi

Ešte cestou v karavane, keď už som sa veľmi nudila, mi napadlo pozrieť si pokyny pred vycestovaním, ktoré nám poslalo Interstudy. Len náhodou, či som niečo nezabudla. Jasné, že zabudla. Verím, že nie som jediná, komu pamäť vynecháva, takže možno sa toto niekomu zíde vedieť:

Mala som mať so sebou úradne preloženú a overenú kópiu rodného listu. Nemala som. Malo sa to doložiť aj s podpísanou zmluvou o ubytovaní pri registrácií na úrade.
Našťastie, neskôr od spolužiakov som zistila, že im postačí doložiť doklad totožnosti (pas/občiansky) a rodný list priniesť dodatočne (!).

Strašne sa mi to ale nechcelo riešiť. Bála som sa, že si ho predsa len vypýtajú. Tak som to odkladala a odkladala. Bez registrácie sa ale ďalej s vybavovaním nepohnete. Ani účet v banke, ani študentská pôžička, ani poistenie.


Na registráciu si musíte dohodnúť stretnutie na mestskom úrade. Stretnutie sa dá vybaviť cez internet alebo osobne. Moja veľká vďaka patrí mojej novej kamarátke, ktorá je zhodou náhod domáca. Zavolala za mňa na úrad, aby stretnutie dohodla. Pani z úradu na ňu začala kričať, pretože sa toto celé má absolvovať do 5 dní od podpisu zmluvy (alebo niečo také) Ja som mala asi týždenné meškanie.  Ona však sľúbila, že pôjde so mnou. No môže si človek želať viac?

Napokon sme tam teda šli spolu. Na to, ako fungujú úrady, nemôžem povedať zlé slovo. Na čo sa ale posťažovať musím, sú ich znalosti geografie. Som zo Slovenska. Nie, nie zo Slovinska. Áno, je to v Európe. Nie, nemyslím Československo – to už neexistuje.

Štúdium v Holandsku, úvodný týždeň, nočný Haag
Nočný Haag

Svoju voľbu neľutujem

Keď som sa porovnávala s kamarátmi vysokoškolákmi, síce mali dlhšie voľno a o dosť menej problémov, ale nikto z nich nebol z vysokej tak nadšený. Myslím si, že je to veľký krok v živote študenta. A pre seba by som chcela len to najlepšie, nič menej :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk