Blog
Študovať v Anglicku, pretože… prečo vlastne?

Študovať v Anglicku, pretože… prečo vlastne?
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Katka
04.10.2017

Ahojte! Volám sa Katka a tento rok som skončila Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Pokračovať som sa rozhodla na Canterbury Christ Church University v odbore Finance. Sama seba som sa veľakrát pýtala, prečo vlastne študovať v Anglicku?

PREČO IDEM PREČ?

Poznám dosť mladých ľudí, ktorí sa rozhodli študovať v zahraničí. Určite aj vy. Všetci sú sebavedomí, nesmierne inteligentní a nepochybovali o svojom rozhodnutí. Nemyslela som si, že niekto ako ja, čo si celkom neverí a do poslednej chvíle pochybuje, sa na toto dá.

Či to zvládnem? Neviem. Ale verím, že áno. Nedlhujem to len sebe. Pomáhalo mi toľko ľudí, že by bola škoda vzdať sa tejto šance. A ktovie, aké podmienky vymyslia po Brexite, možno by som si búchala hlavu o stenu, keby som nešla. A možno, ak sa mi to podarí, niekto ako ja to vyskúša tiež. Nie celkom istý svojím rozhodnutím, ale s poriadnou dávkou odvahy a optimizmu.

Okrem toho, ak mám byť úprimná, nad inou krajinou som ani neuvažovala. Po referenciách a osobnej skúsenosti so slovenskou vysokou školou som si bola istá, že tu zostať nechcem. Najprv som sa však bála podať si prihlášku do Anglicka. Napriek bilingválnemu štúdiu som o svojej angličtine vysokú mienku nemala. Presvedčila ma hlavne podpora rodičov a naliehanie profesorov, ktorí vo mňa verili viac, než som si myslela.

A okrem toho, zostať doma a učiť sa naspamäť poučky na skúšku by bolo príliš jednoduché, nie?

Navyše, štúdium v zahraničí prináša nesporné výhody. Určite je to zlepšenie jazyka, ale aj iný (podľa mňa lepší) školský systém a to, že táto skúsenosť prinúti človeka viac sa osamostatniť. Život na internáte mám vyskúšaný, ale kultúrnu rôznorodosť, ktorá mi na Slovensku chýba, nie.

ČO NA TO OSTATNÍ?

​Bola som zvedavá aj na reakcie okolia. Bývam v malej dedine a ani stredná škola nebola taká veľká, že by si vás učitelia nevedeli zapamätať. Bolo teda aj prirodzené, že sa zaujímali, kam idem študovať ďalej. Na moje prekvapenie, po mojej odpovedi vždy súhlasne prikyvovali a želali mi veľa šťastia. S negatívnou odozvou som sa doteraz nestretla.

Zo Senohradu za štúdiom do AnglickaSenohrad - tu som vyrastala

Najviac mi drží palce rodina, napriek tomu, že sa o mňa bojí. Kto by sa aj nebál, keď pozerá tie negatívne správy. O to viac si ich dôveru vážim. Bez ich podpory by som zrejme zostala na škole na Slovensku.

Nehovorím, že školy tu sú zlé, no mne by tunajší systém nevyhovoval. Na gymnáziu som sa s niektorými predmetmi natrápila dosť len preto, že je to v osnovách, nechcem v tom pokračovať aj na výške. A anglický systém sa presne tomuto pokúša vyhnúť.

NIE JE VŠETKO RUŽOVÉ

Najprv ma však, ako určite aj veľa iných, odradila finančná náročnosť štúdia v zahraničí. Rozhodne to nie je zadarmo. Mamina je učiteľka. A mať v dvadsiatich rokoch na krku pôžičku, to tiež nie je sranda. Pre väčšinu rodín je školné viac než 9 000 libier na jedno dieťa veľa.

A to nehovorím o bývaní - v mojom prípade do 500 libier mesačne. Chcela som totiž bývať aspoň na začiatku na kampuse. Možno inde je to lacnejšie, ale podľa cien na internete o veľa nie.

Štúdium v Anglicku - kampus Canterbury Christ Church University
kampus v Canterbury Christ Church University

​Ďalej sú to náklady na knihy, stravu, šatstvo... Je možné žiadať o štipendium od nášho ministerstva, ale až v septembri, čo určite využijem. Nie sú zriedkavé ani výzvy bánk a iných inštitúcií, no treba ich sledovať pravidelne. Kvôli môjmu váhaniu som o takéto príležitosti nateraz prišla. Bola som veľmi rada, že mi v Interstudy všetko ohľadom financovania vysvetlili a pomohli aj vyplniť papiere, ktorých rozhodne nebolo málo. Už som ich aj začala ľutovať, keď som im posielala asi stý mail s otázkami, vždy však boli ochotní. Bez ich pomoci by som sa na to nedala.

Chcem našich aspoň trochu odbremeniť a celkom sa teším na skúsenosť brigád popri štúdiu. Po ponuke sa začínam obzerať už teraz, no konkrétne to budem riešiť až po príchode do Anglicka. Vďaka službám CCCU pre študentov verím, že si s pomocou univerzity brigádu rýchlo nájdem. Určite je výhodou, ak už máte s niečím skúsenosť, ja sa napríklad pokúsim využiť moje znalosti z jazdenia na koni.

Štúdium v Anglicku - jazdenie na koni
Ja s mojou sestrou Naty pri spoločnom “koníčku”

No keďže s našimi nevieme, aké celkové náklady ma čakajú, ani brigáda stačiť nebude a berú si úver. Je mi ťažko, že zadlžujem aj ich, ale je to o to väčšia motivácia nevzdávať sa a snažiť sa zvládnuť všetko, čo sa mi postaví do cesty. Okrem toho, na štúdium vám ešte požičajú, na dôchodok už nie.

BOJÍM SA, PRIZNÁVAM

Celá moja rodina aj priateľ mi budú chýbať, klamala by som, keby som hovorila niečo iné. Tieto pocity prídu na každého, asi ste si tým už prešli aj vy. Preto sa snažím toto leto čo najviac tráviť s rodinou a priateľom, aby som si trochu „nadbehla“ na obdobie, keď budem mimo domova.

Zhodou okolností moja najlepšia kamarátka odišla na EVS do Švédska, takže dostávam cenné rady, čo si zabaliť a ako sa zabývať v novej krajine. A mňa aj maminu upokojujú ceny akciových leteniek z Londýna, takže sa nebojí, že domov prídem len dvakrát za rok.

Bojím sa odlúčenia. Ale napriek tomu do toho idem. Pretože ak skúšate niečo nové a ani trošku necítite strach, dali ste si malý cieľ. A taký nemá zmysel. Nenechajte sa odradiť, ak aj vy rozmýšľate nad štúdiom v Anglicku. Keď sa niečoho bojíte, pustite sa do toho!

O mesiac odchádzam. Bol to zvláštny pocit kupovať si jednosmernú letenku. Cítila som sa ako taký dobrodruh. Nie je to výlet. A je to ďaleko. Uvidím, či to celé stálo za to a čo na mňa tam vonku čaká. Nebude to jednoduché, ale také to ani nemá byť. Potom by to bolo nudné. A o nudných veciach by ste určite nechceli čítať. ☺

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk