Blog
Studies in England might be like ,,nedáme si za jeden?“

Studies in England might be like ,,nedáme si za jeden?“
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Tomáš
22.11.2018

No, drahí moji. Kde začať? Sám neviem. Predtým ako sa dostanem k samotnému názvu, rád by som Vám opísal moju cestu na univerzitu v Anglicku a celkový priebeh prijatia.

Momentálne študujem Film, Radio and Television na Canterbury Christ Church University. Bola to veľmi dlhá a náročná cesta. Neviem ako to zvládali ostatní, no mne to dalo zabrať (smiech).

Prvé kroky do neznáma

Všetko sa to začalo prednáškou o štúdiu v zahraničí. Odbehol som tam z nášho DOD, v tom čase ešte na Hotelovej akadémii, keď som spolužiakom ako maturant prednášal o mojej ročnej stáži vo Francúzsku. Po tomto roku som si aj myslel, že skončím niekde zahraničí. Ako sa hovorí, keď raz niečo vyskúšaš, chceš to zažiť znova.

Tomáš v UK

Vráťme sa teda k prednáške. Pani sa nám predstavila ako výkonná pracovníčka z agentúry Interstudy a prednášala o možnostiach štúdia. Postupne som sa v tom strácal, no dohodol som si termín stretnutia a začalo sa to rozbiehať.

Môj najväčší strach bol z angličtiny pred maturitou. Hovoril som si, že do toho Anglicka sa jednoducho musím dostať a maturita bola doslova kľúčom k štúdiu.

Určite ste už počuli, že ľudia v Interstudy sú veľmi milí a nápomocní. Je to naozaj tak. Odporučili mi native-speakera zo Škótska, ktorý pracuje iba o poschodie vyššie (smiech). Andy mi pomohol s mojím personal statementom (preklínam to) a rovnako ma aj dokonale pripravil na obávanú maturitu. Nič vašu angličtinu nezlepší viac než aktívne sa rozprávať s domorodcom.

Samotná prihláška a jej issues

Maturitou sa prijatie nekončí. Veľmi dôležitý je výber univerzít (5) a hlavne dôkladné prehodnotenie odboru, ktorý chcete študovať. Personal statement píšete iba jeden a v ňom obsiahnete ,,industry“ (v mojom prípade to boli médiá). Ten neskôr zašlete na všetky univerzity.

Prihlášky na školy posielate cez portál UCAS, kde uvádzate kompletnú celú maturitu s predmetmi, známkami, priemerom. Tento systém sa mi veľmi páči. Celková prihláška na päť škôl stojí iba 30 eur. V porovnaní so slovenskými poštami je to výhra a pri všetkých tých poplatkoch si aspoň raz doslova vydýchnete.

Vždy sa ale musíte rozhodnúť pre dve z piatich škôl (prioritná a druhá do zálohy). Toto rozhodnutie mi trvalo veľmi dlho a po potvrdení som sa cítil hrozne. Netušil som, či bol môj výber správny. Niečo ma na túto školu ťahalo, no stále neviem, čo to bolo. Verím, že raz si na to odpoviem.

Tomáš, London Eye, štúdium v Anglicku

V neposlednom rade si určite musíte vybaviť školné, ktoré je dosť vysoké. Splácanie je však na druhej strane pre nás, študentov, neuveriteľne výhodné.

Nástup na školu a ten ,, jeden“

Môj nástup na školu bol dosť komický. Zápis mojej kategórie bol v deň môjho odletu. Vyvolával som na školu a pýtal sa, či môžem prísť deň neskôr. Pani sa na druhej strane telefónu zasmiala a upokojila ma. Vraj to nie je žiaden problém. Zistil som, že žiaci prichádzali na registráciu ešte ďalšie dva týždne po mne.

Pár dní na to naša univerzita organizovala uvítací event pre prvákov a vtedy sa to začalo (konečne názov článku (smiech)). Hneď po tomto evente som spoznal jedného Košičana. Zoznámil ma s ďalším chlapcom z Nitry a už nás bolo vyše desať. Prvý týždeň sa volá Freshers Week a ten sme si nadmieru užili.

Každý deň sme boli spolu a to ani nehovorím o večeroch. Úprimne povedané, nepamätám si jediný večer, kedy by sme sedeli doma a pozerali filmy. Vždy sme išli niekam von a ako praví Slováci sme sa veselo opýtali ,,nedáme si za jeden“? Znie to síce nezodpovedne, no berte to s nadhľadom. Videli ste v Anglicku ceny alkoholu? :D

Tomáš a Slováci - študenti CCCU

Mnohí hovoria, aby sme kvôli angličtine obmedzili styk so Slovákmi (budete jej mať viac než dosť na hodinách v škole), ale práve táto situácia, keď sme sa objavili na rovnakej lodi, nás utužila a teraz z nás je perfektná slovenská únia z Canterbury.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk