Blog
Školský rok 2022-23 na výmennom programe v štáte Colorado

Školský rok 2022-23 na výmennom programe v štáte Colorado
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Dominika
31.01.2023

Dominika trávi školský rok 2022-23 na výmennom programe v USA v štáte Colorado. To, že sa jej tak skvele darí, nie je len šťastie alebo náhoda. Je to vďaka jej pozitívnemu prístupu, otvorenosti a odhodlaniu zvládnuť všetky výzvy a získať z pobytu čo najviac. Sme radi, že sa s nami Dominika podelila o svoje skúsenosti a veríme, že budú inšpiráciou pre nových študentov.

„Určite by som začala orientáciou v New Yorku, ktorá bola úžasná. Priletela som sama do úplne cudzej zeme, a aj napriek tomu som nebola sama v takej situácii. O to ľahšie bolo nájsť si kamarátov na orientácii, bez ktorých by som si neužila New York tak, ako som si ho užila so všetkým parádnym, čo k New Yorku patrí.

Welcome Dominka to Denver CO

Po príchode do Colorada som si začala pomaly uvedomovať, čo ma tento rok čaká. Prvé týždne som bola ohromená asi že zo všetkého. Nie že by bolo všetko lepšie, ale iné. Prvé týždne boli čisto o šoku a objavovaní, čo si podľa mňa každý užije. Čo sa týka homesickness, prišlo to až po niekoľkých týždňoch a povedala by som, že je to náročné, ale keď si uvedomíte, prečo ste sem prišli a koľko toho zažijete, tak sa s tým po chvíľke zmierite.

 

Život na americkej ‘high school‘

Škola funguje úplne inak ako som bola zvyknutá. Zo začiatku to bol pre mňa zmätok, keďže som prišla zhruba mesiac po začiatku školy. Ale hneď po týždni som sa do toho dostala, učitelia sú veľmi ochotní, chcú vám pomôcť, keď vidia aj z vašej strany snahu a veľmi su profesionálni. Väčšina z nich má neskutočné znalosti o predmete, ktorý učia a je na nich vidieť, že ich baví učiť ich predmety. Ja osobne som veľmi ocenila spôsob, akým učitelia vyučujú. Na hodinách väčšinou dávajú učitelia dôraz na kritické myslenie a na to, aby ste učivo pochopili z hĺbky, čo oceníte pred testami, keď sa nemusíte ani učiť, lebo učivu rozumiete. Takisto ponuka predmetov je neskutočná a študent si dokáže vybrať predmety podľa jeho znalostí/schopností/záujmov, čo je kľúčom k tomu, aby ste si užívali školu každý jeden deň. Rôzne akcie školy, Homecoming a športové udalosti sú neskutočným zážitkom samé o sebe. Spoznáte veľa ľudí a užijete si atmosféru “school spirit”.

Hodina agličtiny - prestávka

Ako získať kamarátov

Kamarátov sa mi hľadalo veľmi ťažko. Všetci su veľmi milí a nápomocní, ale väčšinou majú svoje “friend groups” už od malička a ťažko do nich zapadnúť. Určite po tom, čo som sa začala viac zapájať a nehanbila som sa osloviť hocikoho či už na hodine, alebo na chodbe, tak som si po chvíľke ľahko našla kamarátov. Veľmi odporúčam zapojiť sa do aktivít na škole/ športov, na ktorých si určite nájdete kamarátov a užijete si toho pravého tímového ducha. Ja som vyskúšala Track and Field, hoci som nikdy predtým atletiku nerobila a musím povedať, že to bolo najlepšie možné rozhodnutie.

S kamaratkami v Red Rock CO NHL Colorado Avalanche vs Montreal Canadiens

Počas jesene a zimy, keď som nerobila žiaden šport a chodila som len do gymu, alebo na prechádzky so psami som bola veľmi znudená a cítila som sa osamelo. Práve vďaka atletike sa absolútne necítim osamelo a už vôbec nie znudene, keďže mám tréning každý deň od pondelka do piatku. Okrem tréningov, ktoré sú vďaka mixu behania a weight liftingu rozmanité, máme aj tímove večere, kde sa stretneme s ľuďmi zo školy a s trénermi aj mimo tréningov.

 

Spolunažívanie s rodinou

Prvé mesiace som strávila so single host mum a s mojou host sister z Dánska, ale bohužiaľ nebolo o nás postarané tak, ako by sme potrebovali a cítili sme zo strany host mum nezáujem. Určite v taktomto prípade netreba čakať, kým sa to zlepší, lebo aj keď sme sa o tom skúšali s host mum porozprávať, tak neprišiel výsledok. Agentúra bola veľmi nápomocná, urgetne nás presunula ku host rodine našej kamarátky z Francúzska, kde sme konečne zažili pravú americkú rodinu s rodinnými zvykmi ako je rodinná večera, spoločný program ako je hranie spoločenských hier alebo pozeranie filmov spolu ako rodina. Doma som vyrastala v rodine, kde sme boli len ja a rodičia, takže ocitnúť sa v rodine siedmich, kde sme 3 výmenne študentky - Slovenka, Dánka a Francúzska (to znie ako začiatok zlého vtipu), rodičia, ich 16-ročná dcéra a 19-ročný syn, bola obrovská zmena rodinnej dynamiky. Strávili sme u nich Thanksgiving, ktorý bol úplne magický v kruhu takej veľkej rodiny a ešte krajšie Vianoce, tým aké boli odlišné od našich slovenských. Bohužiaľ, podľa pravidiel americkej vlády môžu byť maximálne dvaja zahraniční študenti v jednej rodine, takže moja pôvodná host sister z Dánska sa rozhodla po Vianociach vrátiť domov. Tým pádom som mohla ostať v tejto rodine, ktorá je neskutočne láskavá, starostlivá a robí všetko pre to aby sme si tento rok užili naplno.

Spoločenské hry doma Vianoce s rodinou

Ako to všetko zvládnuť

Určite by som rada odporučila veľa sa rozprávať s rodinou - o tom ako sa cítite, čo vás trápi, čo by ste radi zmenili a zaujímať sa o nich. Jednak toho veľa zistíte o americkej kultúre a zvykoch, veľa sa toho naučíte a na veci, ktoré sa vám nepáčia sa dokážete pozrieť inými očami a pochopíte ich. Buďte aktívni, vymýšľajte aktivity pre celú rodinu, ukážte im našu krásnu slovenskú kultúru, uvarte a upečte niečo, pomáhajte v domácnosti a hlavne im dajte vedieť, ako si ich vážite a akí ste vďační za ich snahu a lásku.

Veľa vecí sa vám počas celého roka nebude páčiť, keďže každý má individuálne potreby, ale ak sa dokážete prispôsobiť a hlavne všetko oceniť - či už pozitívne, alebo negatívne skúsenosti (práve tie negatívne vás veľa naučia), tak bude tento rok pre vás nezabudnuteľný. Ja si užívam každý jedeň deň, neľutujem ani jednej sekundy, čo som tu, aj napriek všetkým tým prekážkam a hlavne sa pozerám na svet úplne inými očami.

Ďakujem InterStudy za úžasnú prípravu, vďaka ktorej som sa ľahko naučila žiť v americkej kultúre, za všetku tú ochotu a za všetky tie zážitky, ktoré pribúdajú každým dňom.“

Zima v Denveri a školský autobus

My zas ďakujeme Dominike, že takto skvele reprezentuje Slovensko v USA a želáme jej, aby si naplno užila zostávajúce mesiace pobytu.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk