Blog
Prečo je Aberystwyth pre nás tá správna voľba?

Prečo je Aberystwyth pre nás tá správna voľba?
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Simon
14.05.2020

Tak ako my všetci aj ty jedného dňa zmaturuješ a budeš rozjímať nad otázkou: kam ísť na vysokú školu v zahraničí? Existuje veľa rôznych škôl vo veľa rôznych krajinách a každá má svoje výhody a nevýhody. Pokúsim sa ti priblížiť Aberystwyth University, výnimočnú školu v okúzľujúcom prímorskom mestečku, ktorú som si ja a aj ďalší vybrali a s ktorou sme nadmieru spokojní.

Základným cieľom univerzity je vzdelávať žiakov a pripraviť ich na pracovný život. Výučba tu prebieha formou prednášok (kde učiteľ vysvetľuje základné vedomosti predmetu) a ďalej niektoré odbory majú cvičenia (kde sa vedomosti aplikujú, väčšinou sú to experimenty alebo vypracovanie papierov s otázkami) alebo semináre (v skupinkách 10 – 15 ľudí diskutovanie a riešenie problémov). Známky sa dostávajú prevažne z esejí a z testov. Na rozdiel od slovenských škôl záleží menej na tom, koľko sa vieme nabifliť a viac na našom logickom uvažovaní, vyhľadávaní správnych informácií a formulácii myšlienok pri písaniu esejí. Máme v priemere 13 hodín prednášok a cvičení za týždeň, čiže nám ostane veľa voľného času na samoštúdium, voľnočasové aktivity a prácu. Vzhľadom na iný systém, počas samoštúdia bude treba čítať aj vedecké články a výskumy a vedieť nájsť súvislosti medzi nimi, aj pozerať slovník pre čo najlepšiu formuláciu textu na esej. Vyučuje sa takto kvôli tomu, že zručnosti, čo sa tu študent naučí sú výhodné v živote a práci všeobecne, nie iba v práci v danom konkrétnom obore. V prvom ročníku sa tie eseje dajú napísať aj za deň za dva, aj keď sa odporúča začať skôr. Nie je to teda tak, že by sa študent musel učiť každý deň, inak neprejde, naopak, máme naozaj veľa voľného času. No keď už sa máme učiť, tak poriadne. Každý vie prejsť a aj mať dobrú známku.

Aberystwyth Wales

Čo sa týka ubytovania, tak oproti Slovensku je drahé. Ubytovanie na campuse stojí priemerne 400 libier na mesiac. Je to síce veľa, no každý má vlastnú izbu a v drahších ubytovaniach aj vlastnú kúpeľňu a záchod. Žiť budeš so svojimi rovesníkmi, čiže ľuďmi, ktorí tam budú tiež noví a z ktorých si môžeš nájsť veľa kamarátov. Väčšina prichádzajúcich študentov ide prvý rok do študentského ubytovania a druhý rok sa snažia prenajať dom v meste. To je často krát lacnejšie (aj od 260 libier na mesiac) a aj tam sú s ľuďmi, čo už poznajú. Dá sa ísť do iného ubytovania ako do univerzitného, už prvý rok, no na to treba dopredu dlho hľadať a lepšie aj ísť s niekým známym. Zároveň univerzitné ubytovanie má v cene aj poistenie osobných vecí. V meste sa dá zohnať práca, no je to ťažké, keďže veľa študentov sa uchádza o málo miest. Preto je lepšie hľadať dopredu a posielať CV do viacero pozícií.

Keďže máme málo vyučovacích hodín a nie vždy nás tlačí deadline, treba nájsť spôsoby ako využiť tento čas. Univerzita podporuje športovanie, každý, kto býva v univerzitnom ubytovaní má zadarmo vstup do športového centra. Zároveň tu je veľa rôznych športových klubov, kde prijímajú začiatočníkov aj pokročilých, takže sa oplatí aj skúsiť niečo nové. Na začiatku môže každý zadarmo trénovať s tímom a vyskúšať si to, potom sa platí membership, čo je relatívne malá suma (napr. kickboxing stojí 40 libier na rok, trikrát týždenne tréning, frisbee 15 libier na rok, tiež tri krát za týždeň). Každý športový aj nešportový klub (society) majú okrem stretávok určeným tomu, čo ten klub robí aj socials. Socials znamená, že stretneme sa večer v krčme a pokecáme si pri pive. Prvých pár hodín sa rozpráva a zoznamuje, čo je skvelá príležitosť spoznať nových ľudí a prehodiť pár slov s tými, čo už poznáte. Aberystwyth má ako študentské mesto veľmi veľa krčiem (pubs) a počas jedného social sa stihnú navštíviť tak dva, tri. Potom o takej polnoci, niektorí pokračujú aj do klubov tancovať. Tých je tu dosť málo, iba tri a len dva idú neskoro do noci, čiže bývajú plné. Oplatí sa aj tam navštíviť, je to dobrý zážitok.

Najlepšie je nájsť si jednu society, v ktorej sa ti bude páčiť a budeš tam mať chuť sa vrátiť každý týždeň. Nájdeš si takto stabilných kamarátov, ktorí ťa prijmú a pomôžu ti v ťažkých časoch a s ktorými toho veľa zažiješ. Takto tu máme Slováci a Česi Aberystwyth Slovak and Czech Society, kde sa takisto pravidelne stretávame, či už socials v krčme, alebo aj nealkoholických podujatiach ako Vianočný večierok napríklad. Okrem toho sme aj dobrí kamaráti, čiže sa stretávame aj neoficiálne, pomáhame si so školou a všeobecne sme si vzájomne oporou. Ak by si teda prišiel študovať do Aberystwyth tak ťa radi privítame aj medzi nás.

 

To je môj insight na študovanie v Aberystwyth. Ešte by som dodal, že Aberystwyth University má veľmi vysoké skóre v oblasti spokojnosti študentov, bola ocenená TEF Gold za teaching excellence a umiestnila sa v top 40 univerzít v UK. Oplatí sa ti na ňu prihlásiť a oplatí sa ti ísť cez Interstudy, kde ti pomôžu s prihláškou a poradia, keď niečo nebudeš vedieť. Verím tomu, že ak sa rozhodneš pre Aberystwyth, neoľutuješ svoju voľbu.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk