Blog
Najkratšie najdlhšie prázdniny a nový štart v Holandsku

Najkratšie najdlhšie prázdniny a nový štart v Holandsku
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Nina
17.10.2017

Celé leto som žila z kufrov. Moja izba pripomínala skôr skladisko než domov. Niektoré tašky, ktoré som si doniesla z intráku, som ani nevybalila - iba presunula, aby sa nepovedalo.

Keďže moji rodičia nemajú bohvieakú mienku o úrovni výučby jazykov na školách, poslali ma na polovicu prázdnin do Anglicka. Niežeby som sa sťažovala.  Bolo skvelé si vyskúšať cudzí jazyk v praxi ešte predtým, ako na to budem dlhodobo odkázaná. Veľmi odporúčam – kto má príležitosť, nech ide. Odvaha mi nechýbala, ísť len tak, naslepo rovno do vysokej školy v Holandsku, by bolo ťažšie.

Aj keď som si pobyt užila, ukrátila som sama seba o čas doma s rodinou a kamarátmi. Z najdlhších letných prázdnin boli zrazu najkratšie.

V lúčení sa som už ale za posledné roky expert. Po toľkých skúsenostiach som prišla na to, že najlepšie je nenaťahovať to. Rýchlo a bezbolestne, ako keď sa strháva náplasť. Lepšie je sa spamätávať z šoku, ako plakať dopredu.

Hľadať izbu v kope sena

Nechcela som myslieť na to, čo bude. Chcela som sa naplno sústrediť na to, čo je dôležité teraz, a ešte si užiť posledné chvíle. Prioritné bolo pre mňa ubytovanie. Myslela som, že stačí ak sa tomu začnem venovať začiatkom júla. Chyba.

Mala som pocit, že všetci mali vždy veľa času, len mne jedinej už horelo pod zadkom. V zozname čakateľov na internátnu izbu som sa umiestnila ďaleko od čiary. Aj keď mi to na rovinu nepovedali, nemala som šancu ho dostať. Upokojovala som sa tým, že je lepšie byť bezdomovcom v Holandsku, ako sa vrátiť k rodičom domov so stiahnutým chvostom.

Ďalej som už hľadala ubytko cez Housinganywhere.  Rozhodujúce kritériá: cena, vzdialenosť od školy, zariadenie a spolubývajúci. Stálo ma to veľa nervov, veľakrát som bola odmietnutá a musela som moje nároky znížiť. Samozrejme, že najlepšie ponuky sa rýchlo rozchytali a ja som napokon veľmi na výber nemala. Prenajala som si izbu v byte nie priamo v Haagu, kde je škola, ale v podstate na predmestí. Izba nebola zariadená. Vtedy je dobré si prepočítať, či sa oplatí jednorazovo investovať do nábytku, alebo platiť viac každý mesiac.

4 ľudia, 1 auto a 3 dni na cestách

Jasné, že najjednoduchšie by bolo ísť lietadlom. Dokonca už fungujú aj priame lety z Košíc do Amsterdamu.  Z nejasného dôvodu sa ale u nás v rodine musí robiť vždy všetko inak. Keď som predtým presviedčala rodičov, aby ma podporili v štúdiu v zahraničí, ani mi nenapadlo, že sa napokon ešte nanominujú na cestu so mnou. Veď prečo si nespraviť výlet celá rodina?

Štúdium v Holandsku, cesta karavanom

Normálne požičali karavan a naplánovali celú cestu ešte aj so zastávkami kde-tade. Predstavila som si, ako ma privezú prvý deň na univerzitu aj s tým veľkým hebedom, povyskakujú, aby ma vyprevadili... a všetci ma vysmejú. Už dopredu som sa hanbila. Týždne som rozmýšľala ako im to vyhovorím. Vymýšľala som spôsoby ako to celé zastaviť a zároveň nesklamať rodičov, ktorí už odvolávali autocampingy v Holandsku, aby rezervovali miesto.

Štúdium v Holandsku, ulica v Haagu
(Zdroj: rustholkarhu.fi)

Ale viete čo? Nič lepšie sa mi stať nemohlo.

Z praktického hľadiska : mohla som si zobrať vecí, koľko som len chcela. Žiadne obmedzenia batožiny ako v lietadlách a nemusela som to ani vláčiť sama.
Z ľudského hľadiska: strávila som ešte čas s rodinou. A pomohli mi prekonať tie prvé dni.

Štúdium v Holandsku, pobrežie v Haagu

Keď potom odchádzali, nebola som smutná z toho, že ostávam sama. No srdce mi zlomilo vidieť moju maminu plakať. Naozaj mi to bolo veľmi ľúto. Vedela som, že ja to zvládnem, že sa o seba postarám. Ale chápem, ako veľmi sa o mňa moji rodičia boja. Predsa len, nie je to rodné ani vedľajšie mesto. Ani len rovnaký štát. Ak rozmýšľate o vycestovaní, buďte pripravení, že to jednoduché nebude ani pre nich.

Prvý deň po príchode do Haagu sme boli pozrieť byt, v ktorom som si prenajala izbu. Okolie vyzeralo perfektne a rodičia boli nadšení. Byt sedel opisu. Majiteľ (tak ako všetci), bol strašne milý a snažil sa nám vo všetkom vyjsť v ústrety. Dostala som kľúče a rovno sme išli do Ikey. Ďalšia výhoda atypickej situácie, v ktorej som sa ocitla, bol transport po meste a prevážanie nábytku. Zvyšok dňa sme teda strávili skladaním miliónov častí puzzle, čo vám Ikea predá namiesto postele, stolu, stoličky a skrinky. Napriek tomu sa to cenovo oplatí. A použiť rodinu ako lacnú pracovnú silu sa oplatí tiež.

Štúdium v Holandsku, nočný Haag

​Keď som potom prvú noc spala namiesto v karavane vo svojej novej posteli, premýšľala som o tom, čo ma čaká ráno. Celé to bolo také neuveriteľné, až som neverila že sa to naozaj deje.  A pritom, to bol iba začiatok. Všetko sa to rozbehlo až v ďalších dňoch, ktoré vám opíšem nabudúce.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk