Blog
Čo spraviť pred odchodom do Anglicka?

Čo spraviť pred odchodom do Anglicka?
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Katka
25.10.2017

Rozhodnutie padlo, idem sa hlásiť na vysokú školu do Anglicka. A čo ďalej?

Výber školy

Myslím, že najlepšou vecou pri vyberaní si zahraničnej vysokej školy je nechať si poradiť. A nezaškodí si spraviť vlastný prieskum. Poskytuje škola štipendiá? Aké služby univerzity môžu študenti využiť? Mňa osobne potešil aj počet slovenských študentov, ale iným to môže byť na príťaž.

Vyberte si školu, ktorá vyniká v odbore, ktorý chcete študovať. Ja som postupovala rovnako.  A keď už školy prešli týmto najväčším sitom a zostalo mi pár možností, porovnávala som výber a cenu ubytovania, ale aj prostredie – študovala som v Štiavnici a čarovné výhľady by mi chýbali. A takisto blízkosť letiska, resp. jednoduchosť prístupu k nemu.

Štúdium v Anglicku - Canterbury
Canterbury - no komu by sa to nezapáčilo?

Hlásila som sa cez portál UCAS, kam som písala svoj Personal Statement (motivácia, prečo ste si vybrali práve ich školu) a dokladala som odporučenie od profesorky. Cez UCAS si môžete zažiadať o miesto až do piatich škôl (z každej po jednom odbore). Konto mi založili v Interstudy, zaplatila som len malý poplatok a celý pokrok aj vyjadrenia škôl som sledovala práve tam. V Interstudy som sa zúčastnila na krátkom kurze, ako napísať ten správny Statement, čo mi veľmi pomohlo. A nemusíte sa obávať, že vám ho nemá kto skontrolovať, so všetkým vám radi pomôžu. 

Študentská pôžička

Pokiaľ nemáte chuť odľahčiť britskú študentskú pôžičkovú spoločnosť o jednu zmluvu, je dobré podať si ju čo najskôr. V opačnom prípade môžete byť prijatý na školu, ale ešte nemáte čím preukázať, že budete mať z čoho zaplatiť školné. A ako som už písala, nie je nízke. Tých papierov je celkom dosť, ale keďže som dostala podrobné inštrukcie od InterStudy, vyplnila som to správne hneď na druhýkrát. Ja v tomto však nie som veľmi zbehlá. Myslím, že všetci ostatní to zvládli hneď, takže sa netreba nechať odradiť. 

Ubytovanie

Z vlastnej skúsenosti viem, že toto je najlepšie vyriešiť čo najskôr. Potom sa vám môže stať, že namiesto plánovaných 4 000 libier ročne si zaplatíte niečo cez 6 000. Ak uvažujete skôr o podnájme, tiež je jednoduchšie nájsť pár ľudí do domu už v apríli ako dva týždne pred nástupom. A okrem iného sa môžu vyskytnúť rôzne nepríjemnosti – mne napríklad tri týždne pred odchodom zmenili ubytovanie – je lepšie mať ešte časovú rezervu.

Ubytovanie v Canterbury
Moja nová izba. Áno, mám 20 a macíkov.

Letenky

Termín začiatku semestra budete vedieť dosť skoro, takže s hľadaním letenky by nemal byť problém. Určite ste už zopár stránok s letenkami prešli, keď ste si plánovali dovolenku či výlet. Ja letím priamo do Londýna, od toho, ktoré letisko si vyberiem, sa vyvíja aj odletová krajina. Hľadať sa oplatí najmä na portáloch pelikan.skwizzair.com a ryanair.com. Niekedy sa oplatí ísť aj do susedných krajín. Ak sú ceny letenky nízke, stále vás to môže vyjsť lacnejšie. Ak sacena letenky zdá vysoká, oplatí sa počkať pár dní (niekedy stačí aj jeden) a tá istá letenka môže stáť aj o polovicu menej. Presne toto sa stalo aj mne. 

Balenie

Toto je môj najväčší problém. Aj na stredoškolský intrák som potrebovala celý kufor auta zaplniť všetkými (ne)potrebnými vecami. Teraz mi musí vystačiť 20kg batožina. Na mojom ubytovaní nemám k dispozícii ani periny, ani riad a iné pomôcky do kuchyne. Je mi jasné, že toto všetko do kufra nezmestím. Osvedčilo sa mi však baliť do vákuových vriec (tie, čo sa dajú vysať vysávačom), stoja pár eur a ušetria kopu miesta.

Katka pred odchodom do Anglicka
4 hodiny ráno, letisko Bratislava. Ešte som nevedela, čo ma čaká.

A hneď po mojom odchode vyrazí na cestu škatuľa plná vecí, ktoré sme nedostali do lietadla, ale budem ich potrebovať pred tým, než znovu prídem domov. Určite si zistite, čo všetko si potrebujete dokúpiť, nebudete potom nemilo prekvapení. Našťastie, existuje služba, ktorá má pripravené balíčky, a vás už pri príchode môžu čakať periny aj s obliečkami, či celá základná kuchynská výbava. V mojom prípade to bol unikitout.

Poriadok

Myslím, že toto je základná vec, ak sa nechcete stratiť v celom systéme. Na začiatku to tak nevyzerá, ale potvrdení, žiadostí, listov, zmlúv a mailov sa nazbiera neúrekom. Kým by ste prehľadali všetky portály, na ktoré sa zaregistrujete a cez ktoré budete komunikovať, zaberie to kopu času a možno to ani nenájdete. Všetky veci, ktoré vám prídu poštou, či už od univerzity alebo pôžičkovej spoločnosti, si odkladajte. Dostanete prihlasovacie mená a heslá, ktoré slúžia aj na identifikáciu. 

Takisto sa uistite, či máte všetko, čo potrebujete na registráciu na štúdium – napríklad preložené a potvrdené vysvedčenie či európsku kartičku poistenca. Vybavte si všetky záväzky, ktoré na Slovensku máte. Bankový účet, sociálnu aj zdravotnú poisťovňu, mobilného operátora. Ak neprinesiete všetky potrebné papiere, kvôli svojej nevedomosti môžete vy alebo vaši rodičia prísť o nemalú sumu peňazí. 

Nezabudnite ani na potvrdenie o návšteve školy a o tom, že i vaša vysoká škola patrí do zoznamu uznaných škôl na ministerstve školstva. Bez byrokracie sa jednoducho nezaobídeme.

Zmluvu o nájme budete potrebovať aj neskôr v Anglicku, maily s informáciami či príručkami je celkom príjemné mať hneď poruke. A hlavne, postupujte podľa pokynov od univerzity, oplatí sa to. Vyhnete sa nedorozumeniam a urýchlite celý proces registrácie. A ak stále máte nejasnosti, nebojte sa do školy napísať či zavolať. Ako mi pri rozhovore neustále pripomínali – žiadna otázka nie je hlúpa. 

Dúfam, že som na nič nezabudla, domov to už odteraz nebude na skok.  No neprekáža to – o tri týždne mi príde predsa balík!

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk