Blog
Moje začiatky na strednej škole v zahraničí
(Škótsko)

Moje začiatky na strednej škole v zahraničí (Škótsko)
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Soňa
16.07.2018

Keď mi v lete prišiel e-mail, že ma umiestnili do rodiny v Škótsku, povedať, že som bola rada, by celú situáciu neopisovalo veľmi presne. Takmer som vyletela z kože, keďže som začínala mať obavy z toho, že sa mi to snívalo, lebo sa dlho nič nedialo.

Fastforward niekoľko týždňov: Sedím v lietadle Bratislava-Edinburgh a pomaly si začínam uvedomovať, že sa to konečne deje. Chvíľu trvalo, kým tá realisation prišla, a kým celkom odoznel ten náhly nával stresu. Konečne som tam bola.

Prílet a prvé stretnutie s host-family

Začnem čisto teoretickým príbehom. TEORETICKÝM, dobre?

Pre vstup do Spojeného kráľovstva potrebuje rodičom podpísané potvrdenie o mieste a dôvode pobytu každý, kto ešte nie je plnoletý. Je bežné, že sa preto colníci vždy opýtajú, či daná osoba vie, kam ide, a kto ju čaká.

V prípade, že by sa (teoreticky) jeden z vašich host-parents volal rovnako ako osoba známa na medzinárodnej úrovni, meno známeho by (teoreticky) ušetrilo veľa komplikácií. Len málo vecí by totiž mohlo naštartovať pobyt tak dobre, ako stráviť desať minút na hraniciach do krajiny, s občiankou v jednej ruke a povolením na vstup v druhej ruke, zúfalo sa snažiac nepresvedčenému pracovníkovi letiska vysvetliť, že ono to tak naozaj je, a že vy by ste už vážne radi prešli.
Toto by sa vám TEORETICKY stalo.

Stredná škola v zahraničí, Škótsko 1

A teraz k praktickejším veciam.

Moja host-mother ma so sesternicou vyzdvihli na letisku, a na ceste domov sme sa dali do reči. Majúc to živo v pamäti si viem presne vybaviť, aké to bolo zvláštne, nehovoriac o tom, čo sa mi stalo ešte na pasovej kontrole. Uvedomiť si, že unless sa niečo nehorázne pokazí, toto budú ľudia, s ktorými strávim najbližšie dva roky svojho života.

A musím teda povedať, že by som viac spokojná už ani byť nemohla. Obidvaja host-parents sú veľmi milí, vtipní a celkovo neuveriteľne rozkošný manželský pár. Hneď prvý týždeň ma povozili po okolí, vďaka čomu som sa necítila tak stratene, lebo som toho roku priletela ako celkom prvá.

Spolu sme napríklad navštívili pobrežné mestečko Portobello.

Portobello pobrežie

Čo človek robí, keď dorazí skôr?

Zabíjala som čas chodením do parku, čítaním požičaných kníh (majú ich plenty), a pozeraním tunajších televíznych programov. Mám dosť vysokú toleranciu na všetko možné, ale doteraz som si nezvykla na to, čo im tam v tej telke chodí. A o reklamách ani nehovorím, to je to najviac random, čo som kedy v oficiálnom vysielaní videla.

Škótsky prízvuk

Je to jeden z mojich top fave prízvukov, pokiaľ som sa mala rozprávať s niekým iným ako s rodinou. Oni sa totižto snažili rozprávať čistejšie, za čo som im veľmi vďačná, bola som celkom stratená. Je veľa stratégií ako sa s ním stotožniť. Ponúkam tie najčastejšie a najobľúbenejšie (9/10 exchange students approve).

Graf, škótsky prízvuk

“Súrodenecké” vzťahy

Je viac ako pravdepodobné, že už pred tvojim príletom budeš okrem host-family aj v kontakte so svojim host-sibling, takže by ste o sebe už čo-to mali vedieť. Aj tak na to netreba tlačiť, chvíľu potrvá, kým si na seba celkom zvyknete. Netreba zabúdať, že kým ty vidíš svojho host-sibling ako celkom novú osobu, rovnako je to na ich strane.

Aby som bola celkom úprimná, vždy je tu možnosť, že si nebudete vo všetkom rozumieť (hovorím z vlastnej skúsenosti), ale žiaden strach, v škole vás bude určite viacero a ostať osamote je tak celkom bez šance. :)

Nástup do školy a vyučovanie “na škótsky spôsob”

Mnohé stredné školy si vyhradzujú právo usporiadať si najprv vlastných žiakov, a až potom zahraničných študentov, aby sa uistili, že im vyjde miesto.
Moja škola si nás najprv pozvala na stretnutie s “Depute Headteacher”, ktorý vybavuje všetky formálnosti. Pár dní pred našim nástupom si nás zavolali, aby sme si zvolili predmety. Obyčajne ich je 4-5, majú po 5 hodín + tutorial (niečo ako konzultácie alebo doučovanie, je to automaticky zarátané do rozvrhu). Okrem toho máš podľa zvolenej úrovne predmetu aj nárok na určitý počet “Private study” hodín (ich účelom je samoštúdium).

Ako skutoční študenti sme nastúpili asi týždeň po oficiálnom začiatku školského roka, takže škola bola už v plnom prúde a my sme do všetkého chaosu len tak vkĺzli.

Ak sa toho obávaš, tu ťa svojimi odpoveďami trochu povzbudím.

  • Ako veľmi som bola zmätená, keď som tam začala chodiť?

Celkom. Toto však bolo realitou úplne každého jedného z mojich nových zahraničných spolužiakov, takže o nič nešlo.

  • Ako dlho mi trvalo naučiť sa nový rozvrh?

Asi dva týždne.

  • Ako dlho trvalo, kým som si zapamätala, kam presne mám ísť, aby som sa dostala tam, kam potrebujem?

Asi štyri mesiace, ale to preto, lebo vôbec nemám zmysel pre orientáciu.

  • Ako často sa našiel niekto, kto bol dostatočne ochotný ma odprevadiť?

Vždy. Naozaj, vždy sa našiel niekto, na koho som sa mohla spoľahnúť, za čo som bola veľmi vďačná.

Niečo, na čo však našinec nie je zvyknutý, sú 50-minútové hodiny, ktoré sú delené len jednou doobedňajšou a jednou obedovou prestávkou. Prikladám môj vlastný rozvrh pre lepšiu predstavu.

stredoškolský rozvrh hodín v UK

Nie je to však o nič komplikovanejšie, ako ktorákoľvek škola u nás.

Jednou z mojich najobľúbenejších vecí bolo pozorovať zhrozené výrazy mojich spolužiakov, keď zistili, že u nás v tomto ročníku máme okolo 12 predmetov, nehovoriac o tom, že niektoré školy aj viac.

Žiaden strach, nie je to žiadna maturita (tá príde až o trochu neskôr).

Soňa, Škótsko 2018-19

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk