Blog
Môj prvý semester v Dánsku ako ATCM študent

Môj prvý semester v Dánsku ako ATCM študent
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Lucia
15.02.2019

Ahoj! Mám za sebou prvý semester na vysokej škole v Dánsku a myslela som si, že by bol dobrý nápad vám opísať, ako to tu celkovo funguje.

ATCM je skratka pre Architectural Technology and Construction Management, ktorý sa študuje na VIA University College v Dánsku Hneď ako prvé, na čo ťa musím upozorniť (a na čo nás všetkých lecturers upozornili) je, že (iba) architektúru študovať nebudeš.

Celý tento odbor je rozdelený do troch častí a to Architecture, Engineering a Construction. Na Slovensku máme pre tieto odbory 3 rôzne univerzity, tuto je to všetko spojené. Preto budeš mať vzdelanie zo všetkých troch častí, ale nie také kompletné, ako by si mal/a na Slovensku len z jednej univerzity. Výhodou ale je, že pokiaľ sa budeš chcieť špecializovať, budeš si vyberať rovno z 3 odborov.

ATCM nie je len architektura, Dansko

Takto vyzerá naša trieda. Stoly máme rozdelené podľa tímov

Celé štúdium založené predovšetkým na projektovej práci. Učitelia majú svoje prednášky zvyčajne od rána do obeda, poobede musíš nové vedomosti aplikovať do svojho projektu. Vždy však ale učitelia v triede sú a čakajú na to, že sa ich budeš pýtať otázky. Nečakaj ale, že takto to bude stále.

Prvé 2 – 3 semestre sa ti učitelia ‚doprosujú‘, aby si sa ich pýtal, aby si si s nimi dával/a meetingy, neskôr očakávajú, že budeš kompletne samostatný/á a ak budeš potrebovať pomôcť alebo feedback, dohodneš si s nimi meeting sám/a.

Semestrálne projekty

Tento semester mali 3 projekty. V prvom sme dostali nezastavanú časť mesta, v ktorom študujem a mali sme ju navrhnúť tak, aby sa tam nachádzali bungalovy, bytovky, ktoré mali mať najviac 3 poschodia (presný termín je dense-low houses), businesses a potom rekreačnú oblasť. Na konci projektu sme mali každá skupina svoju prezentáciu a výherný projekt sme mali neskôr využiť na ďalšiu prácu.

Maketa domu - zadanie, aarhus via dansko

Museli spraviť maketu nášho domu, ukázať nosné steny a ako vyzerá naša strecha (nebolo to ešte hotové, na stechu sme mali použiť oveľa viac dreva na znázornenie raftrov)

Tá bola samostatná. Mali sme navrhnúť bungalov, ktorý spĺňal požiadavky z predchádzajúceho zadania. Pracovali sme v programe Revit (učitelia odporúčajú výkonný Windows notebook, nie MacBooky a veľa spolužiakov muselo tie svoje predať, aby si kúpili iný). V Revite sme museli spraviť aj ‚furnishing plan‘ a rôzne sekcie domu a takisto pohľady zo všetkých svetových strán.

revit

Môj prvý projekt v Revite. Samozrejme, nebolo to dokonalé, bola som rada, že som vôbec vytvorila nejaký plot. Neskôr zistila, že k nemu nemám bránku :D

Tretí projekt bol opäť skupinový. Tentoraz sme si mohli tvoriť skupiny tak, ako sme chceli (v prvom nás náhodne vybrali učitelia). V tomto projekte sme sa museli sústrediť na detailnú analýzu celého domu – z čoho pozostávajú vonkajšie steny, akú majú hrúbku, aká je izolácia, ako držia pokope, konekcie steny so strechou a stropom a takisto aj s podlahou, a ak boli nosné, tak konekciu pilieru do zeme. Museli sme nakresliť veľa nákresov, všetko podrobné a v správnej mierke.

Toto bola naša semestrová práca, na ktorej sme si už naozaj museli dať záležať. Aj keď prvý ATCM semester nie je známkovaný a nie je možné že ho nespravíš, naše ‚známky‘ boli – above average, average a below average.

Aarhus, Dansko projektova spolupraca

Naša aktivita počas study tripu. Boli sme náhodne učiteľmi rozdelení do skupín a mali sme vytvoriť most pomocou papiera a lepiacej pásky, aby udržal detský nákladiak s 'nákladom'. Náš udržal 18kg! :D

Pokiaľ by si dostal/a below average musíš spraviť study plan, ktorý učiteľom prednesieš a poukážeš na svoje chyby, nedostatky vo vedomostiach a ako to plánuješ zlepšiť. Na konci druhého semestra máš potom o prácu viac, pretože musíš učiteľom dokázať, že to, čo si nevedel/a počas prvého semestru si sa doučila a všetky vedomosti už máš.

Prvá polovica roka je za mnou

Druhý semester mi začal len pred týždňom. Pridali sa nám nové predmety, ako napríklad Business a Construction Business. Učitelia nás chcú dokopať k tomu, aby sme sa nebáli a sami si v budúcnosti mohli otvoriť business v tejto oblasti.

Unava pocas prednasok na vysokej skole v Dansku

Niekedy, ak si veľmi unavený, vyzerajú lectures aj takto

Budeme sa učiť, ako vykalkulovať cenu domu, ale takisto sa tu berie ohľad aj na sustainability, čo znamená používanie menej škodlivých látok (ako napríklad tehly, isté druhy izolácie), ktoré produkujú veľa CO2 do ovzdušia. Týmto budeme musieť oveľa viac analyzovať použité materiály a samozrejme brať do úvahy všetko, čo bude Zem znečisťovať menej.

Static diagram atcm Dansko report

Static diagram. Neskôr sme ho mali vytvoriť v digitálnej podobe a použiť ho do nášho reportu

Sama som na tento semester zvedavá a dúfam, že celý prebehne úplne hladko! :D

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk