Blog
Koľko stojí život popri štúdiu v Anglicku

Koľko stojí život popri štúdiu v Anglicku
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Katka
12.04.2019

Ahoj! Deadline na podanie vysokoškolských prihlášok sa už blíži. Viacerí ste sa zaujímali, aké sú moje náklady a koľko mesačne miniem na život v Anglicku. Myslím, že nám je všetkým jasné, že horná hranica je neobmedzená, ale pokúsila som sa to spriemerovať. Tak poďme na to! :)

Kým sem kvôli Vysokej škole prídeš

Áno, tvoje výdavky začínajú už na Slovensku. Prihlášku na anglickú univerzitu podávaš cez portál UCAS, kde ťa registrácia vyjde na 20 libier.

Pokiaľ neštuduješ na škole, kde dostaneš vysvedčenie v angličtine, jeho preklad by ťa mal stáť do 20 eur.

Certifikát z angličtiny nevyžadujú na všetkých školách, pokiaľ áno, jeho cena začína od 190 eur.

Letenky do Londýna si vieš kúpiť v akcii za pár eur kedykoľvek cez rok, pokiaľ to nie je počas sviatkov. Pokiaľ si ale potrebuješ zobrať so sebou aj batožinu, ja som v septembri cestovala za 70 eur (jednosmerná letenka).

S výberom školy, vybavením registrácie na UCAS a aj s podaním žiadosti o pôžičku ti vedia pomôcť aj agentúry na Slovensku. Pozor, nie všetky svoje služby poskytujú zadarmo (InterStudy áno). A ver mi, s odbornou pomocou budeš stresovať oveľa menej.

Ubytovanie v Anglicku patrí k tým drahším

Pri ubytovaní v Anglicku sa môžeš stretnúť s viacerými nákladmi, ktoré treba brať do úvahy. Hneď ako sa nasťahuješ, minieš 100 eur, ani si nevšimneš.Čistiace prostriedky, periny, vybavenie do kuchyne a iné praktické veci si potrebuješ kúpiť naraz, preto sa na to priprav.

Nájomné aj s energiami sa veľmi líši, priemerná suma je 470 eur mesačne. Energie sa väčšinou uhrádzajú zvlášť, najmä, keď nebývaš na univerzitnom ubytovaní. Výška teda závisí od tvojich preferencií. Ak ťa zaujíma, aký je rozdiel medzi univerzitným a privátnym ubytkom, prečítaj si článok od Tomáša.

Problémom pri oboch však môže byť, že nájomné neuhrádzaš mesačne, ale napríklad polročne/kvartálne. Vtedy je potrebné mať k dispozícii väčšiu sumu na účte hneď na začiatku.

Potraviny sú drahšie, ale čísla na cenovke sú rovnaké

Ceny potravín sa tu až tak nelíšia od tých na Slovensku, najmä ak kupuješ veci v akcii alebo chodíš do diskontných supermarketov. Ak si chceš vyskúšať dopredu, koľko minieš mesačne na potraviny, začni s nákupom na Slovensku. Za nákup v hodnote 20 eur by si dostal to isté v Anglicku za 20 libier.

Ceny sú viac-menej rovnaké, akurát v librách. Pokiaľ radšej jedávaš von, raňajky si vieš kúpiť za 3, 6 ale aj 15 eur. Takisto je to pri cene kávy, 2-4 eurá, pizza od 12 eur.

V zásade platí, že pokiaľ si varíš, tak ušetríš. Aj napriek tomu, že obedy na kampuse sú cenovo výhodnejšie ako v meste.

Školné, pôžička, univerzitné štipendium

Neviem ako inde, ale ja som poplatky v škole neplatila. Aj kredit na tlačenie mi vystačil ten, čo som dostala od univerzity na začiatku.

Pri niektorých predmetoch vyslovene potrebuješ mať učebnice, nemusíš si ju však hneď kúpiť v plnej sume. Vždy je tu knižnica, e-bay alebo starší spolužiaci, takže aj 70-eurovú knihu som si kúpila za polovicu. A koniec koncov ju potom môžem vždy predať.

Všetky predmety mám na kampuse, takže nemám výdavky ani na dopravu. Pôžičku na 9 250 libier ročne splácať ešte nemusím, so splátkami budem musieť začať, až keď začnem zarábať nad určitý limit (ten sa mení podľa toho v akej krajine pracuješ, v ktorom roku a podobne).

Univerzity ponúkajú aj rôzne štipendiá, či už prospechové alebo aj sociálne, a to aj pre študentov z EU. Najlepšie je informovať sa priamo na tebou vybranej univerzite.

Nemusíš sa vzdávať ani spoločenského života

Asi nie som správna osoba na spriemerovanie výdavkov v tejto oblasti, ale pokúsim sa o to. Kino - lístok som kúpila za 10 eur, bežné divadelné predstavenie stojí 2x toľko ako na Slovensku. Gym membership dostaneš aj za 20 eur na mesiac. A drinky sa oplatí kupovať, keď má podnik na ne akcie, ale bežne sa dá jeden kúpiť aj za 8 eur.

 

Brigáduj a prilepšíš si

Našťastie, popri škole si dokážeš aj celkom slušne zarobiť. Zahraniční študenti bežne stíhajú odpracovať 20 hodín do týždňa bez toho, aby mali potrebu vymeškávať prednášky či semináre. Niektorí pracujú aj viac, vtedy sa to však už odrazí na dochádzke a učenie si nechávajú na skúškové obdobie.

Ak si chceš nájsť prácu hneď v prváku, poponáhľaj sa s vybavením NIN, bez ktorého ťa legálne nezamestnajú. Netrvá to síce dlho, ale aj za tých pár dní sa môžu pracovné ponuky rozchytať. Najmä, ak budeš študovať v menšom meste. Minimálna mzda pre 18-20-ročných je 6,15 libry, ak máš od 21-24 rokov, za hodinu dostaneš aspoň 7,70 libry. Zarobiť si teda 200 libier týždenne nie je vôbec nereálne.

Všetky výdavky sú odhadnuté len veľmi zhruba a sú prepočítané podľa aktuálneho kurzu. Neviem ti povedať presne, koľko bude stáť mesiac života v Anglicku teba. Záleží od toho, akým spôsobom života žiješ a čoho sa nechceš vzdať. Je však dobré, ak máš k dispozícii aspoň 600 libier mesačne, väčšinu z tejto sumy ti zaberie nájomné. Neštudujem priamo v Londýne, tam sú náklady vyššie, ale ani Canterbury nepatrí k najlacnejším mestám.

Pokiaľ som na niečo zabudla alebo chceš vedieť viac, napíš mi do komentára. Držím palce pri podávaní prihlášok na Univerzitu! :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk