Blog
Ako prebieha semester v Anglicku?

Ako prebieha semester v Anglicku?
Kategória:
Vysokoškolské štúdium v zahraničí
Nicole
19.12.2017

Podrobnejšie o tom, ako prebiehal môj prvý semester Event Managementu na CCCU.

Práve teraz sedím v kaviarni na kampuse, všade je vianočná výzdoba, vonku striedavo prší a sneží. Je posledný týždeň prvého semestra (áno, týždeň pred Vianocami máme už voľný). Nechápem, kam sa ten čas stratil. Akoby to bolo pred pár dňami, keď som zablúdila na letisku v Londýne. 

Všetky eseje a písomné práce mám odovzdané (samozrejme, elektronicky), tento týždeň už máme väčšinou len konzultačné hodiny. Vlastne tu sedím len kvôli dobrej káve. A je zadarmo, lebo všetci prváci v septembri dostali kredit 250£ na študentskú kartu. 

Na začiatok musím ešte raz zdôrazniť, že študujem len Event Management a veľa predmetov (zatiaľ) zdieľame s Tourism Management a Hospitality studies. O tom, čo sa deje na iných odboroch viem, len približne odhadom, veľké nič :). Rozvrh sa preto môže výrazne líšiť.

Štúdium v Anglicku, Canterbury: Lady of the pond
“Lady of the Pond” bezpečne vybavená na zimu (medzičasom bola niekomu asi zima, lebo tá čiapka tam už nie je)

Rok zmien

Tento rok je to prvý raz, keď moja anglická škola štúdium rozdelila na dva odlišné semestre. To znamená, že kým moji predchodcovia mali celý rok 6 predmetov (každý týždeň 1x120 minút), my máme tento semester 3 predmety a ďalší semester iné 3 predmety (každý týždeň 2x120 minút). 
V praxi to vyzerá takto (toto je taktiež čas, keď môžete začať závidieť, lebo toto je môj reálny rozvrh, nič iné :)

Štúdium v Anglicku, Canterbury Christ Church University rozvrh

Štúdium v Anglicku, Canterbury Christ Church University rozvrh
1. a 2. semester
TEHS = Tourism, Events & Hospitality studies
DAPS = Developing Academic & Personal Skills

Druhý semester bude ešte väčšia sranda ako tento prvý, lebo hneď prvý týždeň sa ide na TENERIFE. 5 dní na exotickom ostrove v 4-hviezdičkovom hoteli priamo na pláži s 25°C v januári, je náš tretí predmet v druhom semestri. A ZADARMO. Toto je tiež novinka tohto roku, na “Residential Fieldtrip” sa chodilo až v druhom ročníku, takže vyššie ročníky aktívne závidia :).

Štúdium v Anglicku, Canterbury Christ Church University: Residential Fieldtrip Tenerife
Toto ma čaká :)

Ako prebiehali hodiny?

Hodiny sú rozdelené väčšinou na lekcie a semináre, ale veľký rozdiel medzi nimi necítiť. Prednášajúci vždy pripraví prezentáciu s kľúčovými slovami, má pripravených veľa obrázkov a videí pre ilustráciu teórie, čiže celé 2 hodiny nie sú len o tom, že lektor vedie monológ a študenti spia na stoloch.

Na DAPS (Developing Academic and Personal Skills) v pondelok sa učíme v malých skupinkách (viac ako 6 nás nikdy nebolo) o veciach, ktoré začínajúci študent na univerzite potrebuje. Ako písať eseje, ako funguje celá elektronická platforma Blackboard (tam sú všetky prezentácie, oznamy a pod.), ako písať referencie, mohli sme sa spýtať na hocičo. Naša skupina pozostávala väčšinou z medzinárodných študentov, takže keď sme potrebovali pomôcť s vecami spojenými s novým životom v novom štáte, náš “mentor” rád pomohol. 

DAPS vo štvrtok bol o niečom inom, tam sme sa naučili všetko o prieskumoch, dotazníkoch, skrátka všetko, čo budeme potrebovať pri písaní bakalárskej práce alebo vedeckého výskumu. Navyše, Ken, náš lektor, mal vždy kopec “pikošiek” zo sveta, ktoré urobili večernú dvojhodinovku zaujímavou.

Názvy Introduction to Events a Marketing asi hovoria sami za seba.

Academic Development Week, Study Week, Personal Development Week

Toto sú len obdorné názvy pre prázdniny. 

ADW sme si zaslúžili koncom októbra, aby sme mohli “v pokoji začať rozmýšľať nad esejami a stráviť čas čítaním v knižnici”. Ale, sme na univerzite, takže som cez deň v knižnici bola sama a v noci som nevedela spať, lebo všade okolo študenti využívali aktívne týždeň voľna.

Study Week je týždeň voľna v januári, hneď po 2 týždňoch voľna počas Vianoc. Takže vlastne 3 týždne Vianoc. Po Study Week nasleduje skúškové obdobie, čo sú 2 týždne. Ale druhý týždeň máme my vyčlenený na Tenerife. 

Keď sa vrátime z Kanárskych ostrovov, nasleduje Personal Development Week. Predpokladám, že toto je len kvôli tomu, aby sa zvládnuté skúškové obdobie mohlo patrične osláviť.

Ak by toto nebolo dosť, počas Veľkej noci máme 2,5 týždňa voľno. A nakoniec, pred skúškovým obdobím v máji, sa opäť môžete tešiť na Study Week.

Guest Speakers

Prednášky s hosťujúcimi rečníkmi boli vždy veľmi zaujímavé. Mali sme tu jedného z organizátorov London Marathon-u, manažéra eventovej agentúry, ktorá organizuje teambuildingy pre najväčšie firmy v Británii, lokálnych organizátorov, a ešte pár ďalších. Podstatné ale je, že skoro vždy sme mali na konci prednášky možnosť prihlásiť sa ako dobrovoľníci na podujatie, o ktorom sme si vypočuli prezentáciu. Vždy to bola skvelá šanca dostať sa do prostredia, v ktorom si raz všetci vieme predstaviť dlhodobo pracovať.

A navyše, prednášky s hosťami sú väčšinou kratšie a skončíme skoro vždy skôr :)

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk