Blog
Prvý, prvá, prvé... momenty štúdia v zahraničí

Prvý, prvá, prvé... momenty štúdia v zahraničí
Kategória:
Stredoškolské štúdium v zahraničí
Michaela
29.05.2018

Všetci hovoria, že začiatky bývajú najťažšie, no ja si naopak myslím, že sú tými najľahšími. Všetko je zaujímavé, človek sa stretáva s novými ľuďmi, novými vecami... Čas uteká tak rýchlo, že sa ani nenazdáš a už je štvrť roka za tebou.

Prvý deň

Ako spôsob prepravy som si zvolila „rodičtaxi“, pretože toľko vecí, čo som si nabalila, by neodviezlo žiadne lietadlo. Samozrejme, po siedmich mesiacoch niektoré ležia stále v kufri a zostanú tam pravdepodobne až dokonca – ale to je tá naša dievčenská choroba, zbaliť trikrát viac ako potrebujeme. :D

Celou cestou som, samozrejme, stresovala. Pripravovala som si v hlave prvé vety, ktoré poviem mojej hosťovskej rodine, a to ani nehovorím o všetkých možných katastrofických scenároch, ktoré som si predstavovala... Ale ako sa ukázalo, všetok môj stres bol zbytočný.

Práve naopak, keď sme dorazili, privítali ma milí ľudia a ukázali mi velikánsku izbu, ktorú som mala odteraz nazývať svojou. Aj oni si lámali hlavu nad tými najvhodnejšími prvými slovami. Ja som bola tak zaujatá svojimi obavami, že mi ani na um nezišlo, že sa rovnako môže cítiť aj moja hosťovská rodina. Prvý raz prijímali výmenných študentov, a predsa len, pustiť si do domu cudzích ľudí na celý jeden rok nie je žiadna sranda. A buďme úprimní, o to menej, keď tými ľuďmi majú byť tínedžeri.

Keď sme sa ale vzájomne presvedčili, že ten druhý je „normálny“, boli sme všetci pokojnejší, uvoľnenejší a netrvalo dlho, kým sme sa spriatelili.

Takže moja rada pre teba: Nestresuj a buď sám sebou.

Stredná škola v Nemecku, pridelená rodina

Prvá hodina

Hneď druhý deň po mojom príchode začal nový školský rok. Ja som mala to šťastie, že s mojím hosťovským bratom z Mexika navštevujeme tú istú školu, takže sme v tom boli dvaja. Pred slávnostným otvorením sa k nám pripojili ešte dvaja ďalší výmenní študenti, s ktorými sme sa ihneď spriatelili.

Na moje nemilé prekvapenie som polovicu riaditeľovho prejavu nerozumela a v duchu som sa modlila, aby sa ma nikto nič neopýtal. Všetci rozprávali príliš rýchlo a skutočnou nemčinou, na ktorú nás slovenskí učitelia nepripravia...

Vzápätí začali žiakov z celého ročníka deliť do menších skupín – tutoriátov, ako som sa neskôr dozvedela. Som v jedenástom ročníku, čo znamená žiadne pevné triedy a žiadny spolužiak, s ktorým by som mala všetky hodiny. Hodiny trvajú 90 minút a takmer na žiadnej nevyučuje učiteľ pre nás typicky frontálne (čiže stojí pred tabulou a vysvetľuje), no panuje tam voľnejšia atmosféra, učitelia sú medzi žiakmi, a majú pripravené prezentácie a iné materiály. A hlavne, požadujú od žiakov, aby pracovali samostatne. Pravdupovediac, trvalo mi dlhšie, kým som si na tento systém zvykla, no teraz neviem pochopiť, prečo tak nerobí viacero škôl.

Výmenný pobyt, stredná škola: Nemecko, vyučovanie

Pred prvou 90-minútovou hodinu (čo bola moja „obľúbená“ matematika) som si myslela, že nie je možné, aby človek zvládol počúvať a počítať hodinu a pol bez prestávky. No ani som sa nenazdala, a bolo po hodine. Kreatívnym, moderným vyučovaním a aktívnym zapájaním žiakov do učiva prebiehajú hodiny celkom rýchlo. Asi po dvoch mesiacoch som začala rozumieť všetkému, čo učiteľ hovorí. Ešte stále sa však necítim vo svojom živle, keď ma vyvolajú alebo mám rozprávať dlhšiu dobu. Ale to len preto, lebo chcem rozprávať a znieť ako domáci. A to sa nedá :)

Tip pre teba: Nezľakni sa, keď zo začiatku nebudeš rozumieť. Chce to len trpezlivosť. Rozprávaj čo najviac a uvedom si, že nemčina je pre teba cudzí jazyk, preto nevadí, keď hovoríš s chybami alebo akcentom!

Nemecko, stredná škola: vyučovanie-cestovanie

Prvé smútenie za domovom

Začiatky pre mňa ťažké neboli. Denne som stretávala nových ľudí, musela som vybaviť kopu vecí a na smútok nezostal čas. Až po nejakom mesiaci, keď všetok ten rozruch ustal a vytvorila som si ustálenú dennú rutinu, prišli momenty, keď mi neskutočne chýbala rodina. Moja hosťovská rodina sú skvelí ľudia, no rodina je iba jedna a doma je doma...

Napriek tomu som sa rozhodla ostať aj cez Vianoce a ostatné sviatky či prázdniny a plne sa koncentrovať na dôvod, prečo som tu – naučiť sa nemecky, spoznať novú kultúru a život v inej krajine.

výmenný pobyt, Nemecko, stredná škola: zima

Samozrejme, aj ty budeš mať počas svojho pobytu chvíľky, keď sa ti bude cnieť za domovom, ale vždy si povedz, že rodina na teba počká a uži si ten čas, ktorý tu môžeš stráviť.

Najnovšie články blogu

Prečo si vybrať Interstudy?

  • Vyznáme sa v tom, čo robíme, a robíme to radi. Chceme svoje skúsenosti uplatniť vo Váš prospech.
  • Máme pre Vás viac ako 200 starostlivo vyberaných jazykových škôl, desiatky stredoškolských programov v 17 krajinách sveta, a viac ako 50 štátnych univerzít, na ktorých sa už takmer 20 rokov vzdelávajú aj Slováci.
  • Poskytujeme kvalitné poradenstvo a profesionálny servis. Každý pobyt, či už krátkodobý jazykový kurz, akademický rok, stredoškolský výmenný program alebo univerzitné štúdium je pre Vás veľkou investíciou. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú si vyžaduje práca s ľuďmi a vo svojej práci dbáme na každý detail.  
  • Sme tam, kde sa stretávajú najvýznamnejší aktéri v oblasti medzinárodného vzdelávania. Pravidelne sa zúčastňujeme na konferenciách a workshopoch v zahraničí.
  • Sme vždy krok (alebo niekoľko krokov) pred konkurenciou! Ako prví sme na Slovensku uviedli niekoľko nových možností zahraničného vzdelávania: vysokoškolské štúdium vo Veľkej Británii, DánskuHolandsku, Fínsku a Belgicku, jazykové kurzy v domove učiteľa, americký stredoškolský program s výberom lokality a mnoho ďalších. 
  • Sme nezávislí, svoje partnerské inštitúcie si slobodne vyberáme, so všetkými vzdelávacími inštitúciami a organizáciami máme priamu spoluprácu. Našu ponuku prispôsobujeme potrebám našich klientov a každému poradíme na základe jeho individuálnej situácie.  

Skúsenosti
našich študentov

  • Študovala som na Southampton Solent University odbor Tourism Management with Cruise and Travel Operations. Po skončení štúdia som sa vrátila na Slovensko, VŠ v Anglicku bola skvelá skúsenosť a nikdy som neľutovala, že som sa rozhodla študovať práve tam. Počas štúdia som získala neoceniteľné skúsenosti s prácou v cestovnom ruchu, vždy som však chcela niečo dokázať sama a pevne verím, že sa so svojou firmou presadím na trhu a budem úspešná :)

  • Najväčší prínos vidím v pobyte v medzikulturálnom prostrední, kde dorozumievacím jazykom bola angličtina. Dodalo mi to pocit istoty, obohatilo o slovnú zásobu, zoznámila som sa s ľudmi z rozličných krajín sveta a zdieľala s nimi svoje názory a postoje. Táto skúsenosť ma veľmi obohatila nielen na úrovni jazyka, ale aj ako človeka. Odporúčam :-) Som spokojná s kvalitou štúdia na škole a z ich individuálnym prístupom ku žiakovi (ako klientovi).

  • Bola to výborná skúsenosť. Metóda výučby bola veľmi pútavá, iná ako bežné jazykové kurzy na Slovensku. Za krátky čas som cítila obrovský progress, myslím že toto by som doma nedosiahla ani za rok. A je to najmä vďaka spojeniu výučby na škole s okamžitým použitím v praxi, v reálnom živote. Odteraz si namiesto letnej pobytovej dovolenky na pláži budem vyberať učenie jazyka na nejakom zaujímavom mieste na svete.

  • Prostredníctvom agentúry InterStudy som odišiel do Londýna a začal svoje bakalárske štúdium. Vďaka štúdiu v zahraničí sa mi v nasledujúcom roku podarilo dostať na jednu z najprestížnejších škôl na svete, London Business School, kde som vyštudoval Masters in Management. Odísť študovať do zahraničia bolo určite výborné rozhodnutie.

  • Jazykový pobyt v Málage bol tou najlepšou voľbou, akú som mohla toto leto urobiť a neľutujem ani sekundu, čo som tam strávila. Jednak mi pomohol v rozprávaní, mala som vynikajúcu rodinu a po druhé som viac samostatnejšia a určite som vďačná za túto skúsenosť. Bola som so všetkým veľmi spokojná. V budúcnosti sa do školy Málaga Sí určite chcem vrátiť.

  • Vďaka InterStudy som sa dostal na vysokú školu vo Veľkej Británii hneď po skončení gymnázia. Na University of Bedfordshire, severne od Londýna, som tri roky študoval informatiku a robotiku. Na magisterské štúdium som sa potom prihlásil v Škótsku na University of Edinburgh. Tu sa mi naskytla príležitosť pokračovať v štúdiu ako PhD na jednej z popredných univerzít vo svete a pracovať na výskume v oblasti robotiky na národných a európskych projektoch.

  • Pobyt mi dodal istotu pri konverzácii v anglickom jazyku, ktorá mi pri rozhovoroch tak veľmi chýbala. Naštartoval aj moju chuť pokračovať v učení ďalej, aby som mohol postupne moje "anglické puzzle" dopĺňať. Mám z tohto prázdninového kurzu veľmi dobrý pocit a hlavne zo seba.

Naše katalógy si môžete stiahnuť v elektronickej podobe, alebo Vám ich môžeme zaslať bezplatne na Vašu poštovú adresu.
Kontaktujte nás telefonicky alebo prostredníctvom krátkeho formulára, aby sme si na stretnutie s Vami mohli vyhradiť dostatok času.
stačí pár krokov a ľahko zistíte cenu vybraného jazykového kurzu a ďalších požadovaných služieb
Súhlásim
„Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať. Takisto máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov na účely priameho marketingu vrátane profilovania.“

Gajova 4 (5. poschodie)
811 09 Bratislava

Tel.: +421 2 5262 2611
  +421 2 5262 2612
E-mail: info@interstudy.sk